Menu 

Prema ajurvedskoj medicini u ljudskom organizmu kruže otrovi koji ostaju usled procesa ishrane, rada pa čak i odmora. Te otrove je neophodno redovno ispuštati iz organizma da bi bili zdravi i da bi probava radila dobro. U ajurvedi se voda smatra najvažnijim faktorom celog tog procesa.

Pre više od pet vekova ajurvedski praktikanti su izjednačavali lekovita svojstva vode sa nekim višim silama u univerzumu i još otada voda se smatra lekovitom. Postoji i nekoliko saveta kako vod treba piti da bi dobili najbolje što nam može dati.

3230018185_70fb49a1f9_o

Pijte vodu koja je preko noći bila u bakarnoj posudi. Ajurvedski lekari su pre nekoliko vekova otkrili isceljujuća svojstva bakra, a kasnije su to potvrdila i mnoga moderna istraživanja. Bakar ima važnu ulogu kad je u pitanju disanje ćelija, odnosno korišćenje kiseonika i uništavanje slobodnih radikala. Mnoge studije su potvrdile i koliko je bakar koristan za jačanje imuniteta.

Nemojte dodavati led u vodu. Prema ajurvedi to ne bi trebalo raditi čak ni tokom letnjih meseci, jer se smatra da hladna voda nije dobra posebno ako je pijete pre ručka. Razlog tome jeste što hladna voda gasi probavne kiseline koje su zaslužne za dobro varenje. S druge strane hladna voda vam može uticati na apetit i upsoriti probavu.

134844916_0eaebf78cf_z

U vodu dodajte začine i začinsko bilje. Neke začinske biljke i začini imaju neverovatna lekovita svojstva, a ako ih dodate u vodu ta svojstva jačaju. Tokom hldnijih meseci prokuvajte vodu sa nekim začinima koji greju  kao što su cimet, đumbir, kardamom i kumin, a leti prokuvajte vodu sa semenkama komorača, mentom i organskim šipurkom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar