Menu 

Mnogo puta do sad smo se uverili da je priroda zaista čudotvorna i da nam njeni proizvodi mogu pomoći za mnoga stanja i probleme, ali kad su u pitanju antibakterijska svojstva tu priroda zaista blista. Upoznajemo vas sa najboljim prirodnim antibioticima.

dreamstime_s_7787720

Ulje origana se naziva kraljem prirodnih antibiotika, a LifePress magazin ga je već nekoliko puta spominjao kao jedno od najlekovitiji prirodnih sredstava za borbu protiv mnogih bolesti (Sva lekovita svojstva ulja od origana, Lečite prehladu uljem od origana). Mnoga istraživanja su naučno dokazala sve dobrobiti ovog ulja.

Jedno istraživanje je pokazalo da ulje origana ubija čak 96 odsto bakterije penumokok, 92 odsto stafilokoka, takođe eliminiše 83 odsto streptokoka i 78 odsto enterokoka iz organizma.

Ekstrakt lišća masline kao i mnogi drugi antibiotici je odličan izbor kada nije poznata tačna vrsta bakterije sa kojom imate problema jer je njegovo delovanje širokog spektra što su pokazala i istraživanja sprovedena u Koreji. Tamo je dokazano  da ekstrakt lišća masline onemogućava štetan uticaj slobodnih radikala što je od velike koristi za nauku jer su slobodni radikali označeni kao najveći krivci za starenje i izazivanje mnogih bolesti.

dreamstime_s_23709587

Beli luk je jedan od najboljih i najdostupnijih prirodnih antibiotika a njegova antivirusna i antigljivična svojstva su začuđujuća. Koristite ga kad god možete, a posebno u ovo doba godine kad su virusi i bakterije na vrhuncu sezone. Beli luk sadrži kalijum i geramnijum, dva minerala od velike važnosti za zdravlje, a poznat je i po sumpornim komponentama, posebno alicinu koji su glavne fitohemikalije zadužene za jačanje imuniteta a koje deluju kao prirodni antibiotik. Kad je u pitanju upotreba belog luka najbolje je da ga koristite u sirovom obliku, a beli luk u prahu zaboravite jer on gotovo da i nema lekovitih svojstava koja su isparila tokom obrade.

dreamstime_s_33234564

Zeleni čaj je poslednji na ovoj listi najboljih prirodnih antibiotika ali ništa manje važan. Jedan od aktivnih sastojaka zelenog čaja je epigalokatehin galat (EGCG) za koji su istraživanja dokazala da je veoma snažan borac protiv određenih oralnih bakterija.

Pošto je poznat i po svojoj neverovatnoj sposobnosti da razbije masne ćelije u organizmu odličan je prirodni antibiotik i trebalo bi da postane deo vaše svakodnevne ishrane.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Danijela Osmeh Banda

  virusi se ne mogu lečiti naravno, ali oni opako obaraju imunitet na ćelijskom nivou, e onda ovakve stvari deluju, ako ništa drugo da spreče da bakterije podivljaju

 2. Snezana Linkinoska

  i ja

 3. Danijela Ikonar

  ja ipak verujem prirodi

 4. Marina P Tavra

  Pa, ipak mislim da se virusne bolesti ne lijece antibioticima… ili grijesim???

Napišite komentar