Menu 

Suve šljive nisu baš omiljeno voće i jedemo ih uglavnom po potrebi. Otkrivamo vam više nego dobre razloge zašto bi trebalo da jedete više suvih šljiva.

Suve šljive su obično “prva pomoć” kod opstipacije i uglavnom ih u te svrhe i koristimo, ali to je veoma nepravedno obzirom da su lekovita svojstva suvih šljiva daleko veća.

Napomenimo samo da pored dobrobiti koje donose vašem probavnom traktu, suve šljive će vas i zasladiti i to uz samo 30 unesenih kalorija. Sveže kao i suve šljive su veoma zdrave i nikako ih ne zaobilazite, a evo i zašto.

Štite od mnogih bolesti. Sveže i suve šljive ne samo da štite mozak od šetetnog uticaja slobodnih radikala već pomažu i kod prevencije kao što su kardiovaskularne bolesti i kancerogena obolenja. One sadrže visok nivo fitonutrijenata koji se zovu fenoli, a brojna sitraživanja su pokazala da upravo ti fitonutrijenti pomažu pri prevenciji oštećenja ćelija kad dođe do oksidacije masnoća u telu. Pošto je većina membrana ćelija u organizmu sastavljena od masti veoma je važno da putem ishrane unosite ove fitonutrijente.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-sundried-plums-vintage-wooden-background-image34305320

Prevencija dijebetesa tipa 2 i gojaznosti. Ovo voće sadrži mnogo upijajućih vlakana koja pomažu pri stabilizaciji šećera u organizmu. Upijajuća vlakna usporavaju prolazak hrane kroz stomak i time poništavaju apsorpciju šećera u krvotok. Ona takođe povećavaju osetljivost organizma na insulin.

Ako pojedete suvu šljivu posle dijetalnog obroka bićete siti, upravo zahvaljujući ovim vlaknima što može sprečiti prejedanje i gojaznost.

Smanjuju holesterol. Vlakna koje smo već spomenuli su veoma važna i kad je u pitanju održavanje zdravog nivoa holesterola jer upijaju višak žuči koji se luči i jetre. Jetra koristi holesterol da bi proizvela više žuči, a kad vlakna upiju žuč, automatski se snižava i holesterol.

Pospešuju zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze. Nedavna istraživanja su pokazala da su šljive najefikasnije voće kad je u pitanju slabljenje kostiju jer su veoma bogate flavonoidima i fenolima.

Bogat izvor vitamina K i beta karotena. Istraživanja sprovedena prošle godine pokazala su da redovan unos beta karotena ljude čini srećnijima. Pored toga beta karoten štiti i popravlja ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin K koji se takođe nalazi u suvim šljivama je odlična kombinacija sa beta karotenom posebo za zdravlje kostiju i pobioljšanje cirkulacije.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Maja

    Jesu li suhe sljive dobre za masno tkivo

Napišite komentar

Zdravlje

Žene često osećaju bol u dojkama u vidu preosetljivosti ili klasičnog bola, a ta pojava se naziva i mastalgija. Danas vam otkrivamo nekoliko veoma važnih činjenca vezanih za ovu pojavu. Piši! Širi...