Menu 

Jeste li ikad razmišljali o tome da li vam je potreban odmor od društvenih mreža? Šta mislite da umesto otvaranjem Fejsbuka ili Tvitera dan započnete na malo drugačiji, produktivniji i korisniji način?

Ako ne možete sebi da priuštite pravi odmor koji podrazumeva putovanje na neku primorsku destinaciju jedan od načina da se resetujete i odmorite od svakodnevnih zbivanja i drame jeste da zaboravite na društvene mreže na neko vreme. Možda vam se ovo nečini uzbudljivo kao odlazak na more, ispijanje koktela i “gušteranje” na plaži, ali vredi probati jer možda vas preporodi.

Razmislite samo koliko bi vam slobodnog vremena ostalo kada ne biste stalno slali poruke, tvitali ili prelistavali Fejsbuk profile svojih prijatelja?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-girls-social-networking-laptop-happy-outdoors-image30581497

Nedavno je jedna neprofitna organizacija iz Holandije sprovela kampanju da podstakne ljude da se odreknu Fejsbuka na puna tri meseca. Onlajn pokret pod nazivom 99 dana slobode (99 days of freedom) je pokrenut nakon priznanja ovog medijskog giganta da je eksperimentisao sa promenama raspoloženja pojedinih korisnika ove socijalne mreže tako što je manipulisao vestima koje su objavljivali.

Do sad je svega 24 hiljade korisnika odlučilo da se priključi ovom pokretu i zaista ugasi svoje Fejsbuk profile što je zaista mala brojka naspram milijarde korisnika ove popularne društvene mreže u celom svetu.

Ipak, nije apstinencija od društvanih mreža jedini način da odmorite mozak i vratite vreme koje uludo trošite. Nedavno je pisac Nik Bilton za New York Times predstavio svoj način na koji bi možda mogli promeniti svoje navike usko vezane za čuda moderne tehnologije. On se ne zalaže za to da se u potpunosti odreknete interneta ili društvenih mreža već da se vratite nekim staromodnim navikama i očekivanjima koja su u današnje vreme u potpunosti zanemarena.

Ako dan započinjete otvaranjem svojih profila na društvenim mrežama i uz jutarnju kafu gledate fotografije sa tuđih putovanja koje vas možda bacaju u depresiju, Bilton preporučuje da umesto toga uzmete knjigu i čitate. Nije važno koliko imate vremena, da li ćete pročitati, dve ili deset stranica, važno je da vam se u rukama ne nalazi, telefon ili tablet. On se kao što smo rekli ne zalaže za potpunu apstinenciju, ali veruje da dan ne treba da započnete internetom i da aktivnosti na soc. mrežama ostavite za kasnije poslepodne.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-social-networking-my-wedding-cute-bride-texting-her-cell-phone-her-day-image42050518

Nakon što je uveo ovu promenu u svoj život, Bilton je zaključio da je uspevao nedeljno pročitati dve do tri knjige za šta ranije nikada “nije imao vremena”, njegovo raspoloženje se vidno popravilo i osećao se manje frustriranim i jednostavno srećnijim.

“Čak i ako ostatak dana provedem na društvenim mrežama i surfujući internetom i dalje osećam da sam uradio nešto što će me obogatiti”, napisao je Bilton.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar