Menu 

Ljudi sa slabom cirkulacijom, ali i nedostakom gvožđa često, posebno, zimi imaju problem sa hladnim stopalima. Evo kako da to olakšate i konačno zagrejete noge.

Kako to da su nam zimi ruke i noge hladnije? Radi se o tom da telo pokušava da na neki način uštedi toplotu, pa povlači krv iz ruku i nogu da zadrži toplotu u unutrašnjosti. U krvnim sudovima u tim delovima tela se nalazi manje krvi, pa oni postaju hladniji.

Razlozi

tople carapeNije samo stvar u zimi, mogu biti i skriveni razlozi koji dovoede do hladnih stopala. U pitanju mogu biti suženi krvni sudovi, dijabetes, začepljenje krvnog suda, strah, stres, … Ako uprkos vašim nastojanjima da zagrejete stopala ona idelje budu hladna ili se ovo javlja često onda posetite lekara i proverite da nije u pitanju neki od navedenih problema.

Hladne ruke i noge mogu se javiti i kod osoba koje imaju manjak gvožđa u krvi. Ako pored hladnoće u nogama i rukama, osećate i umor, vrtoglavicu, pojačano lupanje srca moguće je da patite od anemije. Do osećaja hladnoće dolazi zbog toga što je gvožđe glavni sastojak hemoglobina, molekula koji prenosi kiseonik u krv. Ako vam nedostaje gvožđa, onda je i manje hemoglobina, pa je i manje kiseonika za proizvodnju toplote. Pojačajte unos hrane bogate gvožđem – spanaća, blitve, cvekle, … Ili uzmite, uz konsultaciji sa lekarom, suplemente gvožđa.

Kako ih zagrejati

Poboljšanje cirkulacije je, naravno, najvažnije. Više kretanja i noge će biti toplije. Radite vežbe stopala, pravite kružne pokrete i stopalima i nožnim prstima. I ne odsutajte lako – potrebno je vreme. Ako sedite često tokom dana ne zaboravite da mrdate nogama i nožnim prstima i ne držite noge prekrštenima.

Da poboljšate cirkulaciju tuširajte noge uveče i ujutro naizmenično toplom i hladnom vodom. A možete ponekad i napraviti kupku za stopala, uraditi nežni piling, obući tople pamučne čarape i ušuškati se.

Izbegavajte sintetičke čarape i neudobnu, usku obuću. Takođe, imajte na umu da ste osetljiviji na vlažne cipele ili čarape.

noge kraj kamina

Ako radite od kuće stopala možete zagrejeti tako što ispod njih držite loptice za masažu ili kolutiće (ili “rolere”) za masiranje. Alkohol i nikotin izbegavajte, jer utiču na pogoršanje cirkulacije.

Jastučići od heljde

Boca sa toplom vodom koju ste stavili u krevet kraj nogu, naravno, može pomoći, ali jastučići od heljde su mnogo delotvorniji. Na tržištu postoji više vrsta (kao i oni za bolji san). Jastučiće za grejanje potrebno je samo ugrejati u mikrovalnoj ili običnoj rerni (prateći upustva prozvođača). Ako želite da budete sigurni da se jastučić neće pregrejati u mikrovalnu stavite i 1 šolju vode i budite oprezni i nadgledajte zagrejavanje. Vrećice možete kupiti ili sami napraviti (više pročitajte u tekstu Napravite sami masažne jastuke protiv glavobolje).

Stopala možete zagrejati i dobrim čizmicama/papučama, a zanimljiva uputstva kako da napravite jedne takve pronađite u tekstu Grijači za noge i ruke od riže.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar