Menu 

Da biste se rashladili ovog leta nisu vam potrebni skupi aranžmani na moru i veliki računi za struju zbog klime. Uz naše savete, rashladite se bez velikih troškova.

Kad nastupe vrućine uglavnom se hladimo među četiri zida pod klima uređajem, što nije dobro ni za naše zdravlje ni za naš račun za struju. Probajte se rashladiti na načine koji ne zahtevaju velika ulaganja.

Roštiljanje

Uključivanje šporeta, posebno rerne, u toplim danima nikako nije opcija, pa ako baš želite kuvani obrok, spremite nešto na roštilju. Postoji mnogo toga što se može spremiti na otvorenom, čak i pizza (pogledajte “Roštiljajte sa nama: Pizza sa roštilja”) i zato roštiljajte kad god možete.

Oprezno sa klimom

Pazite da ne ostavite klimu uključenu dok nikoga nema kod kuće. Postoji još načina kako da rashladite kuću bez vrtoglavih računa za struju, klimu „čuvajte“ za one najtoplije dane.

Navucite zastore

Tokom najtoplijeg dela dana zamračite stan, spustite roletne, navucite zastore – to će pomoći da u kući bude hladnije.

izvor: www.bestblindsideas.com

Ventilatori

Ventilatori su sjajan način da vazduh cirkuliše u prostoriji i puno su ekonomičniji što se tiče potrošnje struje.

Kampovanje

Ako imate dvorište ili velike terase, raširite šatore i tokom vrelih letnjih noći organizujte kampovanje. Sigurni smo da će deca biti oduševljena, a spavanje će biti ugodnije.

Hladan tuš

Temperaturu tela pre spavanja najlakše ćete spustiti hladnom kupkom ili tušem. To će vam pomoći da lakše zaspite čak i tokom najvrelijih noći. Za dodatni efekat, umesto da se brišete peškirom, nakon tuširanja ostavite da se voda sama osuši.

Ne koristite sušilicu za veš

Sušilica za veš može dodatno da zagreje prostorije, zato leti veš sušite napolju na suncu. Kada je vruće, za sušenje veša je potrebno gotovo jednako vremena kao kada ga sušite u sušilici. Sušenjem na otvorenom kuća će biti hladnija, a račun za struju manji.

 

Nabavite bazen

Naravno, govorimo o dečijem bazenu. Ako imate dvorište, nabavite malo veći bazen za vaše klince u koji ćete se i vi povremeno ‘prošvercati’, a ako nemate dvorište, kupite neki manji koji može stati na terasu ili balkon. Ovo je sigurno jedan od najboljih načina rashlađivanja, posebno za decu.

I za kraj, naoružajte se hladnim sokovima, sladoledom, svežim voćem i povrćem. Zaboravite na alkohol i pića koja sadrže kofein, jer ona lako mogu dovesti do dehidracije. Pročitajte i “5 znakova dehidracije”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar