Menu 

Leto je poznato kao sezona godišnjih odmora, kada si nešto manje radimo, a više odmaramo. Leto je isto tako savršeno godišnje doba da se pozabavite stresom, odnosno oslobađanjem istog.

Ako ste u poslednjih nekoliko meseci bili u nekom grču, ako ste napeti i nervozni, obavezno isprobajte vežbe relaksacije koje možete raditi samo leti. Delotvorne su i sigurni smo da će uspeti da vas opuste i rasterete.

Jeste li čuli za „plavi um“? Poželjno bi bilo da pre kraja leta posetite neke krajeve koji se nalaze u blizini vode, nije važno da li je u pitanju reka, jezero ili mora. Na svu sreću naš region je zaista bogat prirodnim lepotama tako da možete birati. Morski biolog i istraživač Wallace J. Nichols je „plavim umom“ nazvao stanje duha i uma kada se nalazimo u blizini vode i sam umirujući uticaj koji voda ima na ljudski organizam. Opšte je poznato da voda ima opuštajući, gotovo meditativan uticaj na čoveka i zato obavezno odvojite nekoliko dana koje ćete provesti u blizini vode.

5857822162_51b42d247a_z

Vežbajte u vodi. U bazenu ili moru možete izvoditi razne vežbe, prilično niskog inteziteta koje će vam pomoći da se oslobodite stresa i da aktivirate mišiće, a da se ne umorite previše jer voda na neki način ublažava celu situaciju i uticaj vežbi na telo. Možete vežbati aerobik ili tai-chi.

Kampirajte. Jedan od najboljih načina koje možemo provesti sa porodicom i prijateljima je sigurno kampovanje. U takvim situacijama kada smo odvojeni od civilizacije, bez struje, vode i gedžeta se obično više zbližavamo jedni sa drugima, više se smejemo i zabavljamo. Važno je da na kampovanju igrate neke društvene igre koje su zabavne i koje će vas nasmejati, a smeh, priroda i dragi ljudi su dobitna kombinacija kad je oslobađanje od stresa u pitanju.

4812576807_8ba9255f38_z

Šetajte. Bilo da ste na odmoru u nekom novom gradu ili ste ostali kod kuće, obavezno si priuštite duge lenje šetnje i to po mogućnosti na nekim novim mestima. U vašem gradu sigurno postoje delovi u kojima nikada niste bili, posetite ih i to pešice. Ako ste pak na odmoru onda obavezno obiđite mesto u kom se nalazite i to bez automobila ili bicikla – šetajte.

Spavajte na otvorenom. Kada ste poslednji put zaspali na livadi ispod krošnje drveta? Sigurno niste još od detinjstva? E, pa ove godine neka se to nađe na spisku stvari koje morate uraditi ovoga leta. Prostrite dekicu, ušukajte se i odremajte na nekoj livadi ili plaži. Pazite samo da niste na suncu i da imate dovoljno hlada. Ne biste verovali koliko ovo može imati opuštajuće delovanje na čoveka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar