Menu 

Svi smo to radili: „vršljali“ po Fejsbuku ili pustili brzi „tvit“ za vreme radnog vremena misleći kako je to potpuno bezazleno, ali razmislite još jedanput. Evo najboljih načina kako da se zaštite od nesporazuma sa poslodavcima kad su u pitanju socijalne mreže.

Od Fejsbuka, Tvitera, preko Linkedina, Instagrama, Gugl +-a i svega između, socijalne mreže su sve prisutnije u našim privatnim životima, ali nikad nisu bile prisutnije ni na radnim mestima kao sada. Mnoge ljude je nepromišljeno korištenje socijalnih mreža koštalo posla. Na šta bi trebalo da obratite pažnju?

Kad imamo loš dan na poslu, kad nas iznervira poslodavac, kolega ili klijent uvek padamo u iskušenje da svoje nezadovoljstvo iskalimo preko socijalnih mreža. Razmislite pre nego napravite glupost. Ove mreže su poprilično javne i bez obzira koliko dobro vam je “nameštena privatnost” uvek postoji način da informacija dospe do onoga do koga nikako ne bi trebalo. Danas je razlika između slobode govora, mišljenja, činjenica, javnog i privatnog veoma zbunjujuća.

Pre nego postujete nešto, zapitajte se da li to narušava poverljivost informacija vaše firme, ovo se posebno odnosi ako radite u firmi koja radi sa klijentima, kao što je marketing i odnosi s javnošću.

Danas većina kompanija poseduje „pravilnike“ o korištenju društvenih mreža za vreme i nakon radnog vremena. Potrudite se da ih saznate. Pitajte onoga ko je za to zadužen koja su tačno vaša prava, da ne biste napravili grešku iz neznanja.

Nemojte preterivati čak i ako vam je poslodavac poprilično otvoren što se tiče korištenja socijalnih mreža. Istraživanja su pokazala da u proseku svakih 10,5 minuta „apdejti“ i „notifikacije“ sa socijalnih mreža ometaju zaposlenike za vreme radnog vremena. Zato i ne čudi što su mnoge kompanije počele kontrolisati korišćenje ovih servisa za vreme radnog dana. Ne dozvolite da vas ovisnost o socijalnim mrežama košta napretka u karijeri. Dobro se informišite gde vaša firma stoji kad su socijalne mreže u pitanju, gde su granice i trudite se da ih ne prelazite. Šta da uradite ako vas socijalne mreže unesrećuju pročitajte OVDE.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar