Menu 

Činjenice i istraživanja su već davno dokazala da boje i naša psiha čine neraskidivu vezu. Boje su deo naše svakidašnjice i koriste nam da prikažemo sebe u pravom svetlu, ali da se i sami prijatnije osećamo u životnom ili radnom prostoru. Predstavljamo vam mini vodič, kako bi izabrali pravu boju za vas i vaše najmilije.

Crvena vas čini ambicioznima

Iako je crvena boja najčešće povezana sa strašću (sa pravom), ona je takođe boja energije i ambicioznosti. Crvena boja ima tendenciju da nas psihički probudi ujutro, ali to nije sve, jer nam ona daje energiju da na predstojeći dan gledamo s pozitivnim stavom. Ova boja najbolje predstavlja fizičku aktivnost i dozu strasti prema svemu što radimo. Ukoliko rado provodite vreme u kuhinji pogotovo pre nego što krenete sa obavezama ujutro, razmislite da zidove naglasite sa crvenom bojom. Ona će vam dati jutarnji polet i optimističan pogled na svet uz prvu šolju crne kafe.

Plava vas čini smirenima

Plava boja podseća na nebo, more, dubinu i prostranstva. To je boja uz koju se lako opuštamo kako telesno tako i psihički. Plava je idealna za prostorije gde se opuštate posle napornog dana, gde razmišljate i sabirate utiske. Pored spavaće sobe takođe je preporučujemo za kupatila, gde ćete se sigurno opustiti i revitalizirati uz plavu boju, sveće i penušavu kupku.

Žuta vas čini srećnima

Žuta boja je idealna za osobe koji su puni energije. Ova boja odiše vedrinom, optimizmom, mladošću i radoznalošću. Žutu boju ne preporučujemo introvertnim osobama, koji su povučeni u sebe i teže se uklapaju u društvo. Međutim ako ste ekstrovertni i željni ste pažnje, žuta boja vam može pružiti topao prostor u kojem ćete se osećati srećno i ispunjeno. S obzirom da ova boja ubrzava metabolizam, možda nije loša ideja da ofarbate prostor u kojem vežbate u boju suncokreta.

Narandžasta vas čini pozitivnima

Iako je narandžasta topla boja, možda se ne bi svi usudili da ofarbaju svoj najdraži prostor u nijansama narandžaste. Verujte nam da biste se iznenadili efektom! Jedna kompanija u Engleskoj je ofarbala sve svoje mašine u ovu boju ne bi li ona podstakla efektivnost i komunikativnost radnika i samim tim povećala proizvodnju. Narandžasta boja predstavlja sunce, leto, toplinu, pozitivne vibracije i energiju.

Bela vas čini celima

Neki od vas verovatno misle kako je imati kuću okrečeno u belo dosadno, međutim ova boja vas čini ispunjenima i celima. Boja svetlosti povećava doživljaj prostora. Bela se najčešće povezuje sa poslovnošću međutim ona vas čini i kreativnima, dozvoljava vam da sanjarite i pustite mašti na volju; baš kao i beo papir, beli prazni zidovi vam se čine kao da je sve moguće. Bela boja simbolziju jasnost, čistotu, nevinost kao i rođenje. Ukoliko vam se zidovi čine hladnim zbog bele boje, ukrasite ih uokvirenim slikama ili posterima.

Ljubičasta vas čini pažljivima

psihologija boja

By: Flickr

Ljubičasta boja čini da se osećate povezanim sa svojim najdubljim mislima. Ona će vas svakodnevno podsticati da preispitate svoja verovanja i iskustva, kao i da budete spremni da naučite nešto novo. Ljubičasta označava unikatnost, uzvišenost, radoznalost i samim tim je idealan izbor za dnevnu sobu.

Zelena vas čini obnovljenima

Zelena je pravi izbor za sve domove. Ova boja podstiče rast i obnovu vašeg uma. S obzirom da je zemljani ton ona nas povezuje sa onim što je bitno van savremenog života i svakodnevnog stresa. Nakon što provedete neko vreme u zelenoj sobi, razumećete jednostavne i najlepše stvari u životu. Jer sitnice čine život, zar ne? Ne premišljajte se, ofarbajte neku prostoriju u vašoj kući u zelenu i posmatrajte kako vi i vaša porodica postajete bolje osobe svakodnevno.

Koje vi boje koristite u vašem domu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar