Menu 

Bol u stopalima je nešto što muči većinu onih koji radni dan provedu na nogama ili u neudobnoj obući. Pročitajte naše savete da se rešite bola u stopalima jednom za svagda.

Kad je u pitanju neudobna obuća koja je najčešće uzrok bola u stopalima tu naravno prednjače žene, pa je tako jedno istraživanje pokazalo da čak 88 odsto žena nosi obuću koja je premala za njihovo stopala. Prva i osnovna stvar koju treba da uradite jeste da nosite cipele svog broja i ne stavljate trend ispred zdravlja.

Pročitajte na koje načine se možete rešiti bolova u stopalima.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-perfect-black-high-heels-massaging-tired-hurt-leg-due-to-wearing-all-day-image36976760

Pametno birajte cipele

Iako sve mi znamo da visoke potpetice nisu dobre za zdravlje stopala, retko koja žena bi ih se u potpunosti odrekla. S druge strane ni potpuno ravne baletanke nisu pravi izbor, jer manjak podrške stopalima takođe može biti uzrok bolova. Nemojte nositi previše visoke niti previše niske potpetice, a ukoliko vam posao zahteva dugo stajanje obavezno kupite odgovarajuće uloške. Za celodnevni boravak u njima preporučuju se cipele sa potpeticom najvišom šest centimetara.

Vežbe za stopala

Sledeći put kad budete radili vežbe za bicepse, tricepse, stomačne mišiće, setite se i svojih stopala. Pokušajte sa ovom jednostavnom vežbom: lezite na leđa, skupite kolena i stopala stavite na pod. Širite noge, lagano rastavljajući kolena, koliko god možete, s tim da vam se nožni palčevi ne odvajaju od poda. Ostanite u toj poziciji dve sekunde, skupite kolena i ponovite 10 puta.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-hands-feet-yoga-boat-pose-asana-image17686208

Ne ignorišite bol

Ponekad, lekar opšte prakse stanje vašeg opšteg zdravlja može proceniti samo prema stanju vaših stopala. Sasvim je normalno da s vremena na vreme osetite bolove u stopalima, ali određene neugodnosti i simptomi mogu ukazivati na veće probleme.

Ako vas stopala bole čak i nakon što ste se propisno odmorili to može biti znak neke atrerijske bolesti koja ograničava protok krvi, dok neobjašnjivo oticanje stopala ili zglobova može upućivati na bolesti srca i bubrega. Ako u stopalima osetite bilo šta neobično kao što je trnjenje, peckanje ili obamrlost, obavezno se javite lekaru opšte prakse.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar