Menu 

Iako ga godinama ukivamo u zvezde i uvek je u samom vrhu najzdravijih namirnica na svetu postoje namirnice koje su mnogo zdravije od kelja, a iz nekog nepoznatog razloga su poprilično zapostavljene.

Potočarka. Potočarka je povrće koje ima najviše nutrijenata po jednoj porciji od svih ostalih namirnica koje inače koristimo. Bogata je nitratima, pospešuje protok kiseonika tokom vežbanja i snižava krvni pritisak. Veoma je bogata vitaminima C, K i A te beta karotenima. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od raka dojke.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Blitva. Koristimo je samo uz ribu i to barenu sa krompirom, a trebalo bi mnogo češće da se nađe na vašoj trpezi. U odnosu na kelj, blitva sadrži dva puta više kalcijuma, proteina i gvožđa, a mnogo bolje snižava holesterol.

???????????????????????????????????????????????????????????????

Lišće cvekle. Iako smo navikli koristiti isključivo koren, lišće cvekle svakako nije za bacanje jer je bogato vlaknima, a jedna porcija sadrži čak 1/5 od preporučenog dnevnog unosa vlakana. Pored toga sadrže kalijum, bakar, vitamin E i kalcijum i to u većim količinama nego kelj.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kineski kupus. Možete ga pronaći u svim bolje snabdevenim prodavnicama , a sadrži esencijalne amino kiseline, što kelju nedostaje. Pored toga bogat je fitonutrijentima, organskim sulfurom i antioksidantima. Ono što je najbolje, većina tih supstanci se ne gubi ni nakon termičke obrade.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Spanać. Svi znamo koliko je zdrav, a u poređenju sa keljom sadrži više antioksidanata, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, vitamina A i E te proteina.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Peršun. Obično ga koristimo kao začin ne znajući koliko je zapravo zdrav. Peršun sadrži čak četiri puta više folata po gramu od kelja, tri puta više gvožđa i duplo više vlakana i vitamina K. Prednost je što peršun možemo puno lakše koristiti nego kelj, paše uz svako jelo, a samo pazite da ga ne obrađujete termički previše jer će nestati i ukus i nutrijenti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar