Menu 

Genitalni humani papiloma virus, poznatiji pod skraćenicom HPV je jedan od najčešćih seksualno prenosivih virusa. Otkrivamo vam sve što treba da znate o vakcinama za HPV virus kao i o samom virusu.

U SAD je trenutno 20 miliona ljudi zaraženo ovim virusom, a svake godine se zarazi još 6,2 miliona. HPV se prenosi isključivo seksualnim kontaktom.

Većina HPV infekcija ne izaziva nikakve simptome i nestaju same od sebe, ali upoznavanje sa HPV virusom je veoma važno jer on može izazvati rak grlića materice kod žena koji je danas drugi vodeći uzrok smrti kod žena širom sveta.

zabrinuta žena

Pored raka grlića materice, HPV virus je povezam sa mnogim ređim kancerogenim obolenjima kako kod muškaraca tako i kod žena. Može uzrokovati genitalne bradavice kao i bradavice u gornjem respiratornom traktu. Zastrašujući je podatak da se čak 50 odsto seksualno aktivnih  muškaraca i žena zarazi HPV virusom u životu.

Za HPV virus ne postoji terapija koja ga leči ali postoje lekovi koji leče bolesti koje izaziva kao i mere predostrožnosti.

Vakcina protiv HPV virusa

Vakcina koja se koristi kao preventiva ovom virusu je neaktivna i štiti organizam od većine vrsta HPV virusa. To uključuje dve vrste koji izazivaju 70 odsto raka grlića materice kao i dva tipa koji izazivaju 90 odsto slučajeva genitalnih bradavica.

Zaštita koju donsi ova vakcina je dugotrajna, ali bez obzira na to žene treba redovno da odlaze na preglede kod ginekologa jer ova vakcina ne štiti od svih vrsta HPV virusa.

Ko bi trebalo da se vakciniše i kada

Prema nekim novijim saznanjima, vakcina HPV virusa se preporučuje rutinski svim devojčicama između 11 i 12 godina, a u pojedinim slučajevima se daju devojčicama čim napune 9 godina.

Stručnjaci kažu da je veoma važno da se devojčice vakcinišu pre nego postanu seksualno aktivne jer do tada ne mogu biti izložene ovom virusu. Kod vakcinisanih devojčica može se sprečiti nastanak gotovo svih bolesti koje izaziva HPV virus.

Ukoliko je devojka ili žena već zaražena HPV virusom, vakcina u tom slučaju neće imati efekta.

Ko ne bi trebalo da primi vakcinu

  • Sve one žene koje su imale ozbiljnu alergijsku reakciju na neku od komponenti koja se nalazi u vakcini ili nisu dobro odregovale na prvu dozu ne bi trebalo da se vakcinišu
  • Trudnice takođe ne bi smelo da se vakcinišu iako su pojedina istraživanja potvrdila da nema opasnosti ni za majku ni za bebu, ali se dataljni testovi se još uvek vrše. S druge strane dojilje mogu primiti vakcinu bez ikakve bojazni.
  • Ako ste za vreme dogovorene vakcinacije boležljivi  bilo bi dobro da se potpuno oporavite pre nego primite vakcinu.

žena kod doktora

Rizici vakcine protiv HPV virusa

Ova vakcina sa sobom ne nosi neka ozbiljnije nuspojave, ali kao i svaki drugi lek one se mogu pojaviti. I to:

  • Bol na mestu uboda
  • Crvenilo i otok
  • Blago povišena temperatura
  • Visoka temperatura

Svi ovi simptomi obično kratko traju i nestaju sami od sebe.

Alergijske reakcije opasne po život, uzrokovane primanjem ove vakcine su veoma retke, a ako se pojave to obično biva nekoliko minuta ili sati nakon primanja vakcine.

Doktoru se javite ako imate veoma visoku temperaturu, promene u ponašanju, znakove ozbiljne alergijske reakcije, otežano disanje, pištanje u prsima, slabost, osip, vrtoglavicu ili ubrazn rad srca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar