Menu 

Ako imate problema sa valunzima i noćnim znojenjem kao simptomima menopauze možda je vreme da okrivite šolju vaše jutarnje kafe kojom započinjete dan. Otkrivamo vam kako to kafa utiče na menopauzu.

Nedavna studija objavljena u Mayo klinici otkrila je da unos kofeina uveliko utiče na valunge uzrokovane menopauzom, a do ovog zaključka se došlo nakon istraživanja sprovedenog nad više od 2,500 žena. Iako su ovo tek preliminarni rezultati i još uvek nije utvrđena tačna količina kofeina koja pogoršava simptome vi svakako pokušajte smanjiti ispijanje kafe, a mi ćemo vam u tome pomoći.

Kako da smanjite unos kofeina

Zapisujte koliko kofeina unosite. Možda mislite da tačno znate koliko kofeina unosite u toku dana, ali ako budete zapisivali mogli biste ostati neugodno iznenađeni. Dovoljno je da samo nedelju dana provedete zapisujući svaku popijenu šoljicu kafe, čaja ili soka koji u sebi sadrži kofein, a tu je naravno i čokolada da postanete svesni svog problema

kafa2

Aplikacija koja će vam pomoći. Ako želite konkretnu pomoć kad je unos kofeina u pitanju onda skinite Caffeine tracker aplikaciju na vaš smartfon koja će vam reći koliko tačno kofeina može poremetiti dobar san, a ujedno će vas upozoriti jeste li prešli zdravu granicu.

Odrecite se šoljica bez kojih možete. Ako ujutro nikako ne možete da se probudite i dođete sebi ako ne popijete šolju kafe onda se te prve nemojte odreći. Ali, ako poslepodnevnu kafu pijete samo zato jer vam treba izgovor da izađete iz kancelarije onda umesto kafe popijte sok ili čaj bez kofeina.

Probajte alternative koje sadrže manje količine kofeina. Umesto šolje kafe pokušajte popiti šejk, toplu čokoladu ili kakao koji takođe sadrže kofein, ali u puno manjoj količini.

Zamenite kofeinske napitke drugim tečnostima. Iako se dugo vremena verovalo da napici koji sadrže kofein ne utiču na hidrataciju to u stvari nije istina. I zato ako se odreknete poslepodnevnog kapućina, potrudite se da ga zamenite nekom drugom tečnošću koja će vam pospešiti hidrataciju organizma. Ipak, kafu ne pokušavajte zameniti alkoholom jer on podstiče dehidraciju.

Ako primetite da nakon što ste smanjili unos kofeina osetite manju pojavu valunga i noćnog znojenja, znate koga treba da okrivite – vaš omiljeni jutarnji napitak.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar