Menu 

Pre nekog vremena pojavila se vest koja je poprilično podelila javnost u Americi, a to je da kompanije Facebook i Apple žele snositi troškove zamrzavanja jajnih ćelija njihovih zaposlenica, naravno ukoliko one to žele. Postavlja se pitanje da li je to ono što bi se ženama trebalo nuditi, da li je to dobročinstvo ili licemerstvo.

Umesto zimnice, trinaeste plate ili bonusa za praznike kompanije Silikonske doline su svojim zaposlenicama odlučili dati sasvim novu beneficiju, a to su sredstva za pokrivanje troškova zamrzavanja jajnih ćelija.

Žene širom sveta su već neko vreme pod određenim pritiskom, jer se konstantno govori kako bi sve mi trebalo da budemo, dobre majke, supruge i naravno nezavisne i uspešne poslovne žene. Tako je ovog proleća na naslovnici Bloomberg Buisinessweek magazina osvanulo naslov  “Zamrznite jajašca, oslobodite karijeru!”, a unutar članka se žene ohrabruju da ne žive život koji im diktira njihov biološki sat, već da imaju izbor. Ženama koje zaista muku muče da izbalansiraju poslovni i porodični život, zamrzavanje janih ćelija zaista izgleda kao određena kupovina dodatnog vremena.

Koliko su žene postale nezavisne i koliko su odlučile da imaju kontrolu nad svojim životima govori i podatak da se žene na zamrzavanje jajnih ćelija odlučuju već u kasnim 20-tim i ranim 30-im godinama, posebno na Menhetnu u Njujorku.

jajne ćelije

Sam postupak zamrzavanja se sastoji od tri kruga zamrzavanja i odmrzavanja i troškovi su nešto veći od 20 hiljada dolara koliko Facebook i Apple daju svojim zaposlenicama. Nakon zamrzavanja jajnih ćelija mogućnost začeća za žene koja su jajašca zamrznule sa 25 godina je 31,5 odsto, za žene koje su imale 30 kada su zamrznula jajne ćelije, 19,3 odsto, a za one koje su to uradile sa 40 godina ta mogućnost je svega 14,8 odsto.

Žene počnu slušati kucanje biološkog sata tek sa navršenih 35 godina što je skoro 10 godina posle one tačke kada su jajne ćelije najplodnije. Čim napune 38 godine, ženama se mogućnost začeća, kao i kvalitete jajnih ćelija uveliko smanjuje pa se postavlja pitanje koliko je ova inicijativa velikih kompanija zaista suvisla. Apple je sa ovom inicijativom već počeo, a Facebook će sa isplatom sredstava u ove svrhe početi u januaru sledeće godine.

Nama se nekako čini da bi mnogo korisnije bilo da se ženama ponudi bolja zdravstvena zaštita, fleksibilnije radno vreme i duži porodiljni dopust nego zamrzavanje jajnih ćelija, ali to je samo naše mišljenje.

Šta vi mislite?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar