Menu 

Leto donosi velike vruće i stomačne viruse od kojih lako možemo dehidrirati. LifePress magazin vas uči kako da prepoznate da li ste dehidrirali.

Naše telo se sastoji od 70 odsto vode, ako ovaj procenat opadne za svega nekoliko vrednosti to se već može podvesti pod dehidraciju, što negativno utiče na digestivni sistem i hemijski balans u organizmu. Ne plašite se. Evo kako izgledaju prvi znakovi dehidracije.

1. Žeđ

Ako osećate jaku žeđ to znači da ste već blago dehidrirani. Pijte vodu čak i onda kad niste jako žedni, posebno leti, uvek pored sebe imajte flašicu sa vodom.

2. Tromost

Čovek dnevno u proseku gubi 2.5 litre tečnosti kroz znojenje, vrućina može da pospeši znojenje što znači da je gubimo još više, pa postajemo tromi i bezvoljni.

3. Suva koža i usne

Ovo može biti veoma jasan pokazatelj da ne unosite dovoljno tečnosti tokom dana. Umesto vode pijte biljne čajeve i prirodne sokove, jedite voće i povrće. Izbegavajte alkohol i pića koja sadrže kofein, jer oni mogu da pospeše dehidraciju.

4. Nesvestica

Konstantan nedostatak tečnost može da prouzrokuje i laganu nesvesticu i vrtoglavicu, to je već znak da treba da posetite lekara.

5. Taman urin

Ukoliko retko odlazite do toleta i količina urina je smanjenja to znači da ste poprilično dehidrirani i da treba da nadomestite soli i šećere u organizmu, koje je organizam izgubio zajedno sa tečnošću. Piće sa elektrolitima (recept za njega možete naći u članku “Napravite sami: Piće sa elektrolitima” ) slane grickalice i voće može da nadomesti izgubljene elektrolite.

Pijete li vi dovoljno tečnosti?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jeste li znali da je pijenje vode jedna od najzdravijih stvari koje možete raditi za svoje telo? To je tačno sve dok je u pitanju čista, filtrirana, alkalna voda. Piši! Širi dalje!