Menu 

Otkrivamo Vam 7 mitova o primalnom načinu života. Da pređemo na stvar.

Iskonski način života se bazira na hrani

Iako je ishrana važan segment Primalnog načina života ona svakako nije jedina stvar koja označava ovaj način funkcionisanja. Za one koji su navikli čitati jedino naslove kao što su „jedu samo meso“, „dijeta za ljubitelje mesa“, i „Pristalice Primalnog načina života mrze žitarice“ vide samo petinu celokupne slike, ako i toliko.

Živeti prema načelima Primala, odnosno živeti poput naših plemenskih predaka, prvenstveno se bazira na pretpostavci da ravnoteža i priroda mora postojati u svim oblastima života: ishrane, vežbanja, životne sredine, čak i u igri preferansa. To znači da se trebamo vratiti osnovama, na srećnije i punije postojanje, na sklad nas samih sa Zemljom i onim što želimo od naših života. To je svakako više od dijete, ili skupa pravila koje se moraju slediti. Primalni način života je pre svega svest o nama samima, da znamo ko smo i šta smo, kao i da naše uloge igramo savesno i bez griže savesti.

Primalni način života je skupa zabava

Sećam se da sam video jednu reklamu za „veoma zdravu“ dijetu, koja je obuhvatala pripremu 10 svežih voćnih sokova dnevno, tri meseca zaredom. E, to je skupa dijeta.

Očigledno da prelazak na „zelenu“ opciju sadrži u sebi sinonim za višak troškova kao i svaka veća promena. Kao prvo, konzumiranje svežih, bio namirnica koji nisu krajnji proiyvod masovne proizvodnje, iziskuje mnogo istraživanja i posvećenosti kao i blagi rast cena istih. Međutim nemojte zaboraviti da svaki dinar više koji potrošite na lokalne, domaće proizvode je dinar manje  za ogromne korporacije koje troše ogromne resurse. Ovakakv način razmišljanja doprinosi razvoju lokalnih zajednica.

Morate jesti puno mesa

Originalna Primalna ishrana se zasniva na konzumaciji povrća I mesa. Povrće čini osnovu piramide ishrane jer sadrže većinu hranljivih materija. Druga namirnica koja sledi povrće jeste meso, a neophodne kalorije dobijamo iz nekoliko porcija ribe, crvenog mesa, živine I jaja. U suštini to jesu namirnice koje bi naši plemenski predaci koristili kao izvor hrane.

Međutim, kada mislite da FDA piramida ishrane već uključuje 2-3 mesnog obroka dnevno, kao I 5-6 porcija povrća onda dodatno meso u Primalnoj ishrani I nije toliko velika količina. Ono što je ključno I u ovoj situaciji, jested a slušate svoje telo. Primalni način života samo sugeriše određene smernice, ali ste Vi oni koji to prilagođavaju svojim potrebama.

Nemoguće je živeti kao što su naši predaci živeli

Da, mi jesmo drugačiji od naših primarnih predaka. Kao prvo, naša plemena danas su mnogo veća nego što su njihova bila tada, drugo, nismo toliko pokretni danas koliko su oni bili. Tvrditi da imamo tačno takav pristup hrani, namirnicama koji su oni imali, je pogrešno. Međutim, ono što možemo uraditi jeste a usvojimo neke od njihovih navika, navika koji su I naši pradedovi imali. To zaista zavisi samo od nas. Izbor da jedemo što manje prerađene hrane, vežbanje na prirodniji način umesto ubijanja na pokretnoj traci I okretanje prirodi svaki put kad za to imamo prilike nas približavaju njihovom načinu života od pre 10,000 godina.

Primalni način života je napumpana I američka hir dijeta

Pre svega, ne pričamo o dijeti. Okretanje Primalnom načinu života je mnogo više od ishrane I ljudi koji se odluče za ovakvu promenu, pored gubitka nekoliko kilograma veoma brzo postanu svesni da ceo njihov organizam postaje zdraviji, I u tom trenutku ekspandira čitava definicija iskonskog načina života. Težina nikad nije bila primarni fokus ove ideologije, naime cilj je dostići I izboriti se sa dubljim uzrocima nezadovoljstva nezadovoljstva sobom. Drugo, ovaj način življenja je ozvaničena u svetu I biće prisutna odsad pa nadalje. Na kraju, promišljen I balansiran pristup ne može se opisati kao hir.

Primalna ishrana sadrži mnogo zasićenih masti, a masti su loše za mene

Problem sa mesom smo rešili I dokazali smo Vam da ono čini samo deo Vaše ishrane, ostale namirnice koje dnevno unosite jesu povrće, riba, jaja I semenke.  Naravno, ne sugerišemo ni na koji način da bi trebalo da konzumiramo više masnijeg mesa, samo pokušajte da ono što jedete bude što prirodnije.

Najbolja ilustracija za ovo je mleko. Prema određenim procenama 75% odraslih osoba je preosetljivo na laktozu, njihov organizam ne može proizvesti određene elemente koji su potrebni da bi se laktoza koja se nalazi u prerađenom mleku obradila. Međutim, sirovo I ne homogenizovano mleko koje dolazi direktno od krave, koze I ovce ne sadrži modifikovani enzim, dakle niko nema ovaj problem sa sirovim mlekom.

Intenzivnije vežbanje znači bolje zdravlje

Cilj Primalnog načina života jested a se koriste prirodna sredstva da se ispune sve savremene potrebe organizma. Vežbanje je jedna od njih. A šta su naši predaci radili? Mnogo su hodali, trčali su povremeno. Odlazak u teretanu I vežbanje četiri puta dnevno, iako su rezultati vidljivi nakon kraćeg vremena,  nameće određeni stres Vašem telu. Međutim, iste ove rezultate I pogodnosti što se tiče Vašeg zdravstvenog stanja možete postići ukoliko budete hodali, šetali kad god možete, trčali povremeno ili intenzivno vežbali na prirodan način (podizanje korpi voća u bašti ili istezanje nogu prilikom popravka sudopere).

Primalni način života je neodrživ

Ova tvrdnja jednostavno nije istinita. Primalni način života nas vraća našim korenima, prirodi, našem početnom stanju bitisanja. U suštini, to znači da smanjujemo nepotrebnu upotrebu I fokusiramo se na ono što nam je potrebno za život, umesto prejedanja I prekomernog izlaganja sebe stresnim situacijama. Kao takav, iskonski način života pretenduje da bude svakako održiva na duže staze.

Da li smo uspeli razbiti mitove koje prate Primalan način života?

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Dobra hidratacija je veoma bitna za opšte zdravlje organizma, ali  šta kad nam se baš ne pije voda? Otkrivamo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da budete dovoljno hidrirani tokom dana,...