Menu 

U poslednje vreme se sve više priča o ishrani koja ne sadrži gluten, čak i oni koji nemaju alergiju sve više  koriste bezglutensku hranu. Zašto je to tako? Da li je u pitanju trend ili zdravlje?

Ovaj trend je porastao i sa mnogim zvezdama koje su otvoreno progovorile o tome kako su iz ishrane izbacile gluten i naprosto se preporodile. Tu spadaju Gvinet Paltrou, Čelsi Klinton, i naravno Novak Đoković koji tvrdi da mu je prelazak na bezglutensku dijetu pomogao da obezbedi prvo mesto na listi najboljih tenisera današnjice. On je čak otvorio i restorane koji imaju posebne menije sa hranom koja ne sadrži gluten.

Evo šta treba da znate o glutenu.

Gluten je proteinsaka komponenta koja se nalazi u žitaricama (pšenici, ječmu raži), a samim tim i u većini namirnica koje svakodnevno koristimo. Gluten je veoma cenjen u pekarskoj industriji jer on uzrokuje lepljivost i elastičnost testa. Takođe, gluten ima svojstva emulgatora i stabilizatora u industriji hrane.

Netolerantnost (nemogućnost probavljanja glutena) zove se celijakija, bolest koja se pod kontrolom drži jedino ako se iz ishrane izbace svi proizvodi koji u sebi sadrže gluten što je veoma zahtevan i težak posao. Ipak, priča o glutenu nije počela zbog ove retke bolesti već zbog mnogih istraživanja koja tvrde da ljudski organizam nije u stanju do kraja probaviti gluten i da gotovo svaki čovek pati od neke vrste netolerancije na gluten.

Ako patite od celijakije vaš organizam gluten tretira kao otrov i napada ga. Za one koji boluju od celijakije gluten može oštetiti rad tankog creva i sprečiti telo da apsorbuje nutrijente. Ako primetite da vam pšenični proizvodi izazivaju bilo kakvu nelagodu, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom, jer celijakija može izazvati mnoga teška obolenja kao što su osteoporoza, neurološki problemi kao i neke vrste raka.

Ukoliko ne osećate nikakve smetnje kad jedete žitarice, a i dalje ne želite unositi gluten to s jedne strane može biti dobro jer ćete na taj način u svoju ishranu ubaciti mnogo više svežeg voća i povrća, ali s druge strane ako se odreknete žitarica odreći ćete se i veoma važnih nutrijenata kao što su vlakna, cink, gvožđe, vitamin B. Proizvodi koji u sebi ne sadrže gluten u većini slučajeva imaju veće količine šećera da bi im se pojačao ukus.

Da zaključimo, ukoliko nemate celijakiju i ne patite od bilo kakve netolerancije na gluten, ne postoje nikakvi naučni dokazi da je bezglutenska ishrana bolja za vaše zdravlje. Ako vi ipak smatrate da se osećate bolje ako koristite bezglutenske proizvode, slobodno povećajte njihov unos, ali nikako se ne odričite žitarica u potpunosti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kada se kod beba počinju pojavljivati zubići, to ih čini nervoznim, jer, kako kažu pedijatri, bolovi i “škakiljanja” su česti. Ponekad se javljaju simptomi kao kod gripe. Detetu, ipak, možete pomoći da prebrodi taj...