Menu 

Iako su poslednjih godina veoma popularne i ljudi ih mahom koriste da bi se rešili ovisnosti o cigaretama, neka najnovija istraživanja upozoravaju da E cigarete nisu baš dobre za zdravlje i da treba biti oprezan sa njihovom upotrebom.

Početak novog milenijuma smatra se veoma važnim poglavljem kad je u pitanju evolucija pušačkih navika. Zabrana pušenja na javnim mestima u tom periodu postaje prilično čest slučaj širom sveta, a na tržištu se pojavčjuje „sigurnija“ opcija za pušače u vidu E cigareta. I dok jedni izvori tvrde kako su ove cigarete za 95 odsto zdravije od onih običnih, drugi kažu kako smo prevideli sve hemikalije koje se koriste pri izradi ovaih cigareta.

Procenjeno je da na tržištu postoji preko sedam hiljada različitih aroma za ove cigarete, a većina njih su voćni, ili podsećaju na slatkiše i koktele. Studija koja je objavljena u Enivromental Health Perspectives je u vezu dovela neke od najpoularnijih aroma ovih cigareta sa plućnim obolenjima.

Postoji bolest koja je u engleskom jeziku poznata pod nazivom „pocorn lung“, a veruje se da je uzrokuju upravo komponente koje se nalaze u kokicama za mikrotalasnu. Simptomi su slični bronhitisu, prvo počinje kašalj, zatim pištanje u plućima, kratak dah…

15125924422_3d7c1aecab_z

Istraživanja su pokazala da od 51 arome za E cigarete, njih 39 sadrži komponente koje izazivaju plućna obolenja, tačnije 47 aroma se pokazalo kao veoma štetno za zdravlje i došlo se do zaključka da je njihovo udisanje krajnje opasno.

Pošto su ove cigarete još uvek priličan novitet na tržištu verujemo da je potrebno određeno vreme da se sprovedu detaljnija istraživanja i da se utvrdi koliko su one zaista štetne po zdravlje. Ako planirate prestati pušiti pokušajte na onaj stari dobri način – apstinencijom, ne zamenom, možda će vam biti teže, ali efekat će biti trajniji.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!