Menu 

Ako želite izbeći iritacije i infekcije uzrokovane kontaktnim sočivima, onda obavezno pratite naše savete i nećete imati razloga za brigu.

Možda mislite da se neće desiti ništa strašno ukoliko zaspete na kauču pre nego skinete kontaktna sočiva, niste u potpunosti u pravu. Treba da znate da time neodgovorno ugrožavate zdravlje svojih očiju. Donosimo vam listu stvari koje nikako ne bi trebalo da radite ukoliko nosite kontaktna sočiva. U suprotnom bilo bi bolje da pređete na naočare.

Spavanje sa sočivima. Iako se popriličan broj stručnjaka slaže da se neće desiti ništa strašno ukoliko povremeno zaspete sa sočivima, postoje oni koji su apsolutni protivnici ovakve prakse. Oni kažu da je spoljnjem delu oka koga sočivo prekriva neophodan kiseonik, a sočiva mu to uskraćuju. Samim tim spavanje sa sočivima samo pogoršava to stanje. Spavanje sa sočivima može dovesti do iritacije i osećaja neugodnosti pa čak i do ozbiljnih infekcija.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-woman-found-contact-lenses-applying-viewing-mirror-r-image41199916

Plivanje ili tuširanje sa sočivima. Možda vam ne zvuči kao neki veliki probelm, ali plivanje ili tuširanje sa sočivima uopšte nije dobra ideja i trebalo bi to da izbegavate. Većina voda u kojima se kupamo uključujući jezera, bazene pa čak i sopstvena kupatila sadrže mikroorganizme koji ako dođu do očiju mogu izazvati ozbiljne probleme.

Pranje sočiva vodom. Opasnije od plivanja i kupanja sa sočivima je pranje sočiva običnom vodom, čak i ako je voda sasvim dobra za piće imajte na umu da nije sterilna, a sočivo može upiti mikroorganizme koji se nalaze u vodi. Sočiva perite isključivo posebnom otopinom napravljenom za tu svrhu.
Isto tako, veoma je važno da perete ruke svaki put pre nego stavite ili skinete sočiva.

Pranje sočiva i održavanje futrole. Sočiva je neophodno prati svaki dan sa posebnom otopinom, a futrolu bi trebalo menjati svakih mesec dana. Futrolu nipošto nemojte prati u mašini za suđe ili deterdžentom za suđe i nemojte je brisati. Operite je otopinom za sočiva i ostavite da se suši na vazduhu. Možda vam zvuči previše komplikovano, ali je i veoma važno jer se na futroli mogu pojaviti mikrobi i prljavštine koje mogu preći i na sama sočiva, a to nikako ne želite.

Nošenje sočiva nakon isteka roka. Većina ljudi će vam priznati da svoja sočiva nose predugo, ne obraćajući pažnju na istek roka trajanja. S vremenom, ma koliko oprezni bili na sočiva se uhvate mnoge prljavštine i mikrobi koji mogu izazvati infekcje i zato obavezno redovno odlazite na kontrole te menjajte sočiva prema preporukama vašeg oftamologa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!