Menu 

Ne biste verovali koliko način na koji jedete određene namirnice može da upropasti sav vaš trud da se zdravo hranite. Pročitajte gde možda grešite i ispravite to još danas.

Ako ste odlučili da se zdravije hranite, kupujete sveže voće i povrće tek ste na pola puta do zdrave ishrane. Treba da naučite kako najviše beneficija da izvučete iz namirnice i kako da ih pravilno pripremate. Za vas smo sastavili spisak namirnica koje ljudi najčešće pogrešno pripremaju i jedu.

Lanene semenke su veoma zdrave, sadrže vlakna, omega 3 masne kiseline i lingane – fitohemikalije koje imaju antikancerogena svojstva. Gde možete pogrešiti? Nmojte koristiti cele lanene semenke jer se tako teško probavljaju, već ih uvek jedite u mlevenom obliku.

lan

Crni čaj. Poslednjih godina je popularnije piti čaj nego kafu, a najčešće pijemo crni i zleni čaj. Ako želite dobiti sva lekovita svojstva iz crnog čaja, nemojte dodavati mleko jer ono poništava gotovo sve zdrave sastojke koji se u njemu nalaze.

 

Brokoli. Ovo je jednostavno, da biste izvukli najbolje iz brokolija jedite ga sirovog ili kuvanog na pari. Izbegavajte prženje i dugotrajno kuvanje u slanoj vodi. Brokoli je bogat vitaminom C, hlorofilom i antioksidantima. Većina tih zdravih sastojaka se gubi termičkom obradom.

Jagode. Ovo ukusno, slatko voće prepuno je vitamina C, vlakana i antioksidanata, a da biste dobili najbolje pokušajte što duže da ih ostavite cele i da ih ne sečete nožem. Svi ti zdravi vitamini i minerali koji se nalaze u jagodama su osetljivi na svetlost i kiseonik i što manje njihovih ćelija je izloženo njima to je jagoda zdravija.

Beli luk. Za razliku od vitamina C, alicin, komponenta koja se nalazi u belom luku pozitivno reaguje na kiseonik zato bi trebalo da kad očistite i isečete beli luk ostavite ga na vazduhu 10 minuta pre nego ga stavite u jelo. Isto tako izbegavajte dužu termičku obradu belog luka.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Žitarice i pasulj. Celovite žitarice i suvi pasulj sadrže atioksidante koji se vezuju za minerale i vitamine i sprečavaju ih da se apsorbuju u telo. Da biste neutralisali te antioksidante potrebno je da ove namirnice namočite u vodi preko noći.

Jogurt. Ona voda koja se nalazi na površini jogurta je surutka bogata vitaminom B12, proteinima, kalcijumom i fosforom. Ako tu tečnost prosipate, pravite veliku grešku.

Paradajz. Ovo je jedna od retkih namirnica koje su zdravije nakon što se skuvaju nego u sirovom obliku. Paradajz tokom kuvanja otpušta likopen, veoma snažan antioksidant i zato bi češće trebalo da ga jedete u kuvanom nego u sirovom obliku.

roštilj

Meso sa roštilja. U ovo toplije vreme svi volimo povremeno pojesti komad mesa sa roštilja što nije loše. Treba samo da pripazite da temperatura na kojoj pečete meso nije prejaka jer se na taj način povećava rizik od raka.

Špargle. Nikada ih nemojte kuvati u mikrotalasnoj rerni u kesicama koje su namenjene zatakvu vrstu kuvanja. Najbolje bi biloda ih kratko kuvate na pari ili da ih pržite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako imate problema sa valunzima i noćnim znojenjem kao simptomima menopauze možda je vreme da okrivite šolju vaše jutarnje kafe kojom započinjete dan. Otkrivamo vam kako to kafa utiče na menopauzu. Piši! Širi...