Menu 

Trujemo, na žalost, redovno naš organizam, ali i creva i želudac lošom ishranom. Ako je vaš probavni sistem osetljiv možete da sa par jednostavnih promena poboljšate probavu.

Komplikovane dijete i skupi suplementi nisu prvi, niti pravi izbor. Postepeno sa pravim koracima i promenom stila života vaš probavni sistem će raditi savršeno. Uz to, smanjićete rast i razvoj loših bakterija i gljivica, a podstaći bolju apsorpciju hanjivih sastojaka i pomoći telu da izbaci toksine.

Problem vode

Trudite se da vodu, tečnost uopšte, pijete pola sata pre jela i 30 do 60 minuta posle jela. Zašto? Kada zalogaje zalivate tečnošću razblažujete hlorovodoničnu kiselinu u stomaku. Ako nema dovoljno ove kiseline probava ne može da se odvija kako treba. Uz to, treba imati na umu da ni hladna pića nisu baš dobra za probavu. Zato se trudite da neke napitke bar ne pijete sa ledom.

Kako jedete?

Ako već volite da jedete, onda i naučite da uživate u jelu. Ne gledajte na obroke kao na nešto što se mora obaviti. Postavite sto kada god možete što lepše, nabavite i neke lepe salvete, s vremena na vreme. Pravite se kao da jedete u restoranu. Žvaćite zalogaje lagano i sa uživanjem. Na taj način ćete olakšati probavu.

Birajte pravo voće

Kao i povrće, voće je važno u ishrani. Ipak, neke voćke mogu biti teške za želudac. Za probavu su posebno dobre jabuke, ananas, kruške, maline, …

Fermentisana i kultivisana hrana

Kiseli kupus, kefir, jogurti, vodnjika (Vodnjika – voćna turšija – eliksir mladosti naših predaka) i sva prirodno fermentisana i kultivisana hrana sa dobrim bakterijama i bogata enzimima olakšava probavu. Jedite je uz jela ili odmah posle jela. Takođe, trudite se da uz obroke služite domaću supu od kostiju, a bujone dodajte jelima.

Jutarnji “pokretači”

Postoji nekoliko namirnica, posebno, napitaka koji u startu, ako ih uzimate na prazan stomak, mogu poboljšati probavu, ali i značajno vam pomoći da izgubite koji kilogram. Probajte sa toplom vodom i limunom (1 šolja pomešana sa dve kašike svežeg limunovog soka) ili jabukovim sirćetom (1/3 sirćeta plus 2/3 vode). Ovo je najbolji prirodni način da pripremite stomak za probavu – od doručka, pa nadalje.

Brza hrana

Već i ptice na grani znaju da brza hrana nikako ne može biti dobra za probavu. Uz to zaboravite na šećer i zamenite ga prirodnim zaslađivačima (barem delom).

Probiotici

Iako suplementi nisu najbolji izbor, uzimanje probiotika mnogi odobravaju, posebno kada su u pitanju starije osobe. Hranu bogatu probioticima može najbolje iskoristi i ako je jedete u sirovom stanju. Mislite na mleko od soje, kefir, kiseli kupus, mleko, tamnu čokoladu, masline, …

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Milica

    Vec prvi savet – da se voda ne pije uz jelo ili odmah posle jela nije opste prihvacen savet, Majo clinic kaze da je taj savet stetan jer voda doprinosi da se hrana brze i bolje isitni u stomaku. Uostalom sta piti uz jelo? Ako ne voda sta drugo?

Napišite komentar

Zdravlje

Mezoterapija se dugi niz godina praktikuje u Francuskoj kao jedan od efikasnijih tretmana za gubitak kilograma, ali je u ostatku sveta postala tek nedavno. Ako razmišljate da smršate na ovaj način evo...