Menu 

Ukoliko se pije u normalnim količinama kafa je porilično dobra po naše zdravlje, a nekim ljudima predstavlja jedini izvor antioksidanata u toku dana ako ne vole sveže voće i povrće.

Otkrivamo vam kako da vašu zdravu kafu učinite još zdravijom.

Izbacite kofein nakon dva sata poslepodne

Kofein je stimulant i to je jedan od razloga zašto ga toliko volimo. Kofein nam daje energiju i pomaže nam da ostanemo duže budni i pribrani čak i kad nas umor uveliko savlada. Ali, ako kafu pijemo u kasnim poslepodnevnim časovima to može uticati na naš san, a nedostatak sna izaziva mnoge zdravstvene probleme. Upravo zato je veoma važno da kafu ne pijete u kasnim poslepodnevnim časovima, završite sa ispijanjem do dva sata, a kasnije popijte čaj koji ima puno manje kofeina.

http://www.dreamstime.com/stock-image-coffee-cappuccino-image3979271

Ne preterujte sa šećerom

Veoma je lako kafu pretvoriti u veoma nezdrav napitak, a najlakši način jeste da dodate velike količine šećera koji se klasifikuje kao jedan od najnezdravijih sastojaka moderne ishrane. Šećer obično sadrži velike količine fruktoze koja je povezana sa nastankom mnogih problema kao što su gojaznost i dijabetes. Ako ne možete piti gorku kafu zasladite je stevijom.

Birajte kvalitetne brendove kafe po mogućnosti organske

Baš kao i kod ostalih proizvoda tako i kod kafe kvalitet zavisi o načinu prerade i uzgoja. Zrna kafe se za vreme uzgoja poprilično tretiraju pesticidima, herbicidima i raznim toksinima koje nikako ne bi trebalo konzumirati. Ako ste u mogućnosti birajte kafu napravljenu od organski uzgojenih zrna.

Nemojte koristiti veštačke zaslađivače

Možda vam se čini kao veoma dobra ideja da kafu umesto šećerom zasladite veštačkim zaslađivačima, ali nauka ne govori u prilog tome. Mnoga istraživanja su pronašla vezu između veštačkih zaslađivača i brojnih zdravstvenih problema. Stevija je jedina prirodna alternativa koja nije štetna, ali pokušajte se navići na ukus kafe bez šećera.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-coffee-bags-image28828057

Dodajte cimet

Cimet je veoma zdrav i ukusan začin koji se savršeno slaže sa ukusom kafe. Dokazano je cimet može smanjiti nivo glukoze u krvi, holesterola i triglicerida, a ukus će vas prijatno iznenaditi.

Izbegavajte veštačka i niskokalorična vrhnja za kafu

Vrhnja za kafu koja se služe po kafićima mogu biti visoko industrijski pocesuirana te potpuno neprirodna i štetna namirnica. Možda zvuči čudno ali za vaše zdravlje je bolje da u kafu dodate obično vrhnje sa popriličnim procentom masnoće. Neka istaživanja su čak pokazala da su punomasni mlečni proizvodi povezani sa prevencijom gojaznosti.

Dodajte kakao

Kakao je veoma bogat antioksidantima i ima mnogo lekovitih svojstava uključujući smanjenje rizika od srčanih obolenja  i slobodno dodajte malu kašičicu u vašu jutarnju kafu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Dokazano je da aromaterapija može pozitivno da utiče na mnoga stanja i da ubrza proces ozdravljenja, opusti, smiri, uspava. U poslednje vreme se mnogo priča o aromaterapiji sa mirisom narandže koja je prema nekim...