Menu 

Brzi način života, sputava nas u gotovo svemu pa tako i u zdravoj ishrani. Hranimo se uglavnom „s nogu“ ne mareći za kalorije i nezdrave supstance, jer naprosto nemamo vremena da razmišljamo. Promenite to uz naše savete.

Sa punim radnim vremenom, brizi o deci i porodici, dovoljan dnevni unos voća i povrća može predstavljati izazov. Nutricionisti preporučuju najmanje pet porcija od 80 g povrća i voća u toku dana. Porazna je činjenica da samo 30 odsto odrasle populacije postigne taj cilj.

unos voća i povrća

By: Jin

Uz naše savete, promenite svoje dnevne navike, popravite zdravlje i podignite nivo energije.

Umesto da grickate slane grickalice i kekse, hranu koja nema nikakvu nutritivnu vrednost, grickajte sveže povrće. Na ovaj način izbećićete i pad energije u toku dana koji obično dođe nakon obroka bogatim šećerima. Prosečna šargarepa sadrži svega 32 kalorije, a celer 8. Ako vam je samo povrće bezukusno i dosadno napravite umak od jogurta sa manje masnoće ili humusa (namaza od leblebije).

Još jedan brzi način da povećate unos zdravih namirnica jeste da u doručak svako jutro dodate neko voće. Ako za doručak jedete žitarice dodajte im šaku malina, jagoda ili borovnica. Na tost namažite maslac od kikirikija pa na njega poslažite kolutove banana, to će vam dati dodatnu energiju za radni dan.

Većina ljudi na tanjiru za vreme jednog obroka ima mnogo manje povrća od preporučenih 80 grama. Povećajte porcije povrća! Zvuči jednostavno i zaista jeste. Za jedan obrok poslužite više vrsta povrća, a pozitivna strana je što je povrće veoma jednostavno za pripremu i ne treba mu duga termička obrada.

Sveže voće i povrće slobodno zamenite zamrznutim u toku hladnijih dana, kad ne stižete na pijacu ili ako mislite da je sveže voće i povrće skuplje. U većini slučajeva, povrće i voće, zamrzavanjem ne gube hranjive materije, a u pojedinim, zamrznuto je čak i zdravije od svežeg (mladi grašak).

Kada dođete iz nabavke, voće i povrće stavite negde na vidljivo mesto, ne skrivajte ga u frižideru ili ostavi. Neka vam posuda sa voćem uvek stoji na stolu tako će vam pre pasti na pamet da uzmete jabuku umesto kesice čipsa. Planiranje je isto veoma bitno. Ujutro narežite voće i povrće i spremite u plastične posude tako da vam to budu zdrave grickalice za ceo dan.

Uz male promene, sebi ćete priuštiti veći unos nutrijenata, više energije, tanji struk i vrlo verovatno uštedu novca.

Pogledajte i “Zdrave zamene za određene proizvode”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kada neko kaže karanfilić, mi obično pomislimo- kuvano vino. Ali, šta ako vam ova aromatična začinska biljka može pomoći kod zubobolje? Saznajte kako. Piši! Širi dalje!