Menu 

Da li ste ikad razmišljali kako pića koja sadrže velike količine šećera, prerađene žitarice i jela bogata ugljikohidratima utiču na vaše emocije? Mi ćemo vam otkriti.

Šećer je postao novo zlo današnjice. Prosečni Kanađanin dnevno unese i do 26 kašičica šećera, što je daleko više od preporučene dnevne doze, piše magazin “Chatelaine”. Prevelik unos šećera ne samo da utiče na vašu liniju nego i na vaše raspoloženje. Pročitajte kako vas to šećer može dovesti čak i do depresije.

Čim unesmo šećer (glukozu) u organizam, jedući kolače ili večeru bogatu ugljenim hidratima, insulin se automatski otpušta. U tom trenutku glukoza odlazi direktno u krvotok. Za razliku od masnih ćelija, mozak ne može „skladištiti“ glukozu, pa se ovi jednostavni šećeri sagore (proces se ubrzava ukoliko ste pod velikim stresom).

Uzimajući u obzir da je moždanim ćelijama potrebno duplo više energije nego ostalim ćelijama u telu, ne čudi zaključak što je mozak veoma osetljiv na promene nivoa šećera u organizmu.

Vaše telo uz „šećernu energiju“ otpušta i endorfine, kao što su serotonin i dopamin, zbog kojih se nakon unosa šećera osećate srećnije, ponekad čak i mirnije. Ipak, ovi receptori veoma brzo usporavaju produkciju i regulišu endorfine zbog kojih ste se osećali tako dobro u samom početku, pa dolazi do naglog pada raspoloženja, a onda posežemo za novom dozom šećera i tako u krug.

Jedno novo istraživnje je pokazalo da su se pacijenti, koji su bolovali od dijabetesa tipa 2, mnogo bolje lečili ukoliko su lečeni i od depresije u isto vreme.

dunk

Pospanost odmah nakon obroka prepunog šećera je klasični simptom smanjene osetljivosti na insulin (što u krajnjem slučaju vodi do dijabetesa), zajedno sa promenom raspoloženja i manjkom energije.

Prema istraživanja Univerziteta Prinston u Americi „zavisnost o hrani“ nastaje zbog promene moždanih vijuga. Šećer izaziva otpuštanje hormona dopamina u mozak, na kojeg mozak jednako reaguje kao i na teške droge.Takođe, istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje slatkih pića, čak i onih dijetalnih, povećava rizik od nastanka depresije. Ljudi koji dnevno piju više od 4 limenke slatkih, gaziranih pića imaju čak 30 odsto šanse više da postanu depresivni. Smanjite unos industrijskih šećera i pročitajte koje su to najbolje prirodne zamene za šećer.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Djeka Petrovic

Napišite komentar

Zdravlje

Postoje sasvim jednostavni načini da poboljšate zdravlje i podignete raspoloženje, a za njih vam nisu potrebne niti velike količine novca, niti posebni preparati, koje je teško pronaći. Evo nekoliko naših...