Menu 

Lajmska bolest se javlja zbog malih napasti, koje nas muče, u proleće i leto – zbog krpelja. Vrlo je bitno da je otkrijete na vreme. Saznajte kako.

Bili ste u prirodi i na kratko ste se “blisko” družili sa krpeljom? Izvadili ste ga uspešno i mislili ste da je to to.

Najverovatnije da će sve proći dobro i na krpelja više nećete misliti, ali postoji šansa da vam je taj mali napasnik preneo lajmsku bolest.

Reč je o bakterijskoj bolesti, koja se može lečiti sa antibioticima, ali brza reakcija je preporučljiva, da ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija. Naučite kako da prepoznate simptome ove bolesti. Ukoliko primetite nešto od navednog, hitno se obratite lekaru. Lajmska bolest se ne sme ignorisati, jer ako se ne leči u početnoj fazi, posle šest do osam sedmica može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića, a posle deset meseci ili više godina lajmska bolest vam može doneti trajno oštećenje zdravlja, pa i invalidnost.

Lajmska bolest – simptomi

1. Gledajte da li imate kružne osipe (erythema migrans). To je jedan od najranijih simptoma lajmske bolesti i pojavljuje se kod oko 80 odsto zaraženih. Taj simptom se pojavljuje nekoliko dana ili čak celi mesec nakon ugriza krpelja. Osip se proširi za samo par dana i “fleke” mogu biti velike. Ne izgleda uvek kao crveni krug, već ponekad kao duguljasti pečati po telu. Može biti topao na dodir, ali obično ne boli.lajmska bolest

2. Pazite i na dodatne simptome: umor, zbog kojeg gotovo da ne možete ustati, natečeni limfni čvorovi bolovi u mišićima i zglobovima,, …

3. Tu su još i povišena temperatura, glavobolja, vrtoglavica.

Ukoliko odmah počnete sa terapijom, dve do tri nedelje ćete oralno uzimati antibiotike. Oni obično daju dobre rezultate i uništavaju bakteriju. A, ako niste na vreme reagovali i bakterija se proširila, lajmska bolest je počela aktivnije da napada centralni nervni sistem (glavobolja, konfuzija i gubitak pamćenja), onda ćete morati četiri nedjelje intravenozno biti lečeni antibioticima.

Prevencija je, zato, naravno vrlo bitna. Ovi napasnici nisu tako bezopasni kako mnogi misle. (Pročitajte kako da se zaštitite od krpelja).

Ukoliko se na vas, ipak, “zakači” krpelj, mesto uboda ne mažite, ne pokušavajte da ga izvadite nikako drugačije osim pincetom, pazeći da napasniku izvadite i glavu.

Da li je vas ikada “zakačila” lajmska bolest? Kako ste je otkrili?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Postoje sasvim jednostavni načini da poboljšate zdravlje i podignete raspoloženje, a za njih vam nisu potrebne niti velike količine novca, niti posebni preparati, koje je teško pronaći. Evo nekoliko naših...