Menu 

Otkako prohodamo i počnemo shvatati zančenje nekih reči uče nas kako su bakterije loše, kako treba stalno da peremo ruke i da se čuvamo od prljavštine. Iapk, situacija nije baš tako jednostavna. U nekim situacijama prljavština može biti sasvim bezbedna, čak i poželjna.

Roditelji provode zaista puno vremena ne bi li očistili stanove i kuće da bi sačuvali svoje mališane od bakterija koje se kriju na svakom ćošku, ali možda je vreme da napokon malo popustite. Postoji mnoštvo naučnih dokaza koji kažu da izlaganje širokom spektru bakterija jača imunitet i opšte zdravlje organizma kod beba, predškolaca, ali i kod odraslih.

To znači da i dalje treba da vodite računa o higijeni i pranju ruku, ali da se povremeno zaprljate i date si oduška.

1464830821_bc2ab48541_z

Provodite vreme sa životinjama. Dokazano je da mačje i pseće krzno pozitivno utiču na ljudski imunitet. Odavno je već poznato da deca koja su tokom prve godine života u kontaktu sa životinjama manje sklona alergijama kada porastu. Trenutno se naučnici bave istraživanjima koji će utvrditi da li život sa kućnim ljubimcima pozitivno utiče na razvoj dobrih bakterija u crevima odraslih.

Ručno perite suđe. Istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju u porodicama u kojima se suđe pere ručno manje obolevaju od astme, akcema i polenske groznice. Naučnici smatraju da je to zato što su izložena mikrobima koji ostaju na suđu nakon jela i to pomaže imunitetu da se sam bori sa alergenima.

Jedite fermentisanu hranu. Ovakve namirnice se karakterišu i kao pokvarene u kontrolisanim uslovima, a to znači da su dobijene na specifičan način koji zaista uključuje kvarenje. Neke od najpoznatijih ovakvih namirnica su: iseli kupus, jogurt, kefir… Probiotici su sastavni deo fermentisane hrane, a njihovi benefiti po opšte zdravlje organizma su poznati.

Nemojte se kupati svaki dan. U nekim slučajevima manjak higijene može poboljšati zdravlje kože posebno ako imate naviku da se kupate svaki dan. Dobre bakterije se nastanjuju u ćelijama kože da bi stvorile sopstvene antibiotike koji kasnije ubijaju loše bakterije. Ako se kupate svaki dan, na taj način ispirate te dobre bakterije i ne dajete im priliku da stvore antibiotik. Naravno pranje ruku tokom dana je i dalje obavezno i ne ubraja se.

8780925752_7c125ff8d4_z

Baštovanite bez rukavica. Zemljište je uglavnom puno bakterija, a neke od njih imaju pozitivno delovanje na mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da bakterija koja se često nalazi u zemlji, a zove se M. Vaccae može stimulisati otpuštanje serotonina, neurotransmitera koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Isto tako Bakterije iz zemlje umanjuju osetljivost na alergene kod dece i kod odraslih. I zato, sledeći put kad budete plevili u bašti nemojte stavljati rukavice i pustite mališanima da vam pomažu i ne dramite ako se zaprljaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.