Menu 

Ako ste prešli na vegansku ishranu, ali se pomalo plašite kako će to uticati na vaše zdravlje ostaite uz LifePress magazin, jer mi vam donosimo gde se to kriju zdravi proteini u veganskoj ishrani.

Veganska ishrana se bazira isključivo na povrću i voću te isključuje sve namirnice životinjskog porekla što može predstavljati svojevrstan problem kad je u pitanju naše zdravlje. Pre nego pređete na vegansku ishranu, informišite se, saznajte kolika je važnost unosa B12 vitamina i gvožđa.

Ono što vegani najmanje unose su proteini, veoma važni makronutrijenti koji se nalaze uglavnom u proizvodima životinjskog porekla. Kad ne jedete jaja, meso, mlečne proizvode ni ribu, kad su proteini u pitanju treba da budete kreativni. Probajte neke od naših predloga.

Kinoa je na mestu broj jedan kad su u pitanju biljke bogate proteinima, pored toga sadrži velike količine amino kiselina, lisina.

Semenke i orašasti plodovi takođe mogu biti sjajna zamena za proizvode životinjskog porekla. Tu su chia semenke, suncokretove semnke, semenke bundeve, bademi, indijski orah…izbor je veliki.

Spirulina je alga, cijanobakterija koja raste u vodi, a sadrži sve esencijalne aminokiseline. Ima antiupalna svojstva i vraća hormone u ravnotežu. Potražite suplemente na bazi spiruline u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane.

Povrće koje sadrži najviše proteina su svakako brokoli, spanać i kelj, a samo šolja ovog zelenog povrća sadrži pet grama proteina.

Tempeh ili fermentirane semenke soje po šolji sadrže čak 20-30 grama proteina, a sočivo je mahunarka najbogatija proteinima.

Ukoliko imate problema sa pronalaženjem pojedinih namirnica, posavetujte se sa lekarom neka vam propiše neke proteinske suplemente.

Jeste li vi imali problema sa zdravljem nakon što ste postali vegan ili vegetarijanac? Saznajte i „Šta je frutarijanstvo?“

.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Almedina Ramic Lupic

    Amra Ramic za tebe

Napišite komentar

Zdravlje

Dobra hidratacija je veoma bitna za opšte zdravlje organizma, ali  šta kad nam se baš ne pije voda? Otkrivamo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da budete dovoljno hidrirani tokom dana,...