Menu 

Da li se povremeno zapitate koje su to namirnice koje vam čine više štete nego koristi? Da li se zapitate kakve hemijske supstance i aditive sadrže određeni proivodi koje konzumirate svakodnevno?

Pročitajte koje su to namirnice koje sadrže potencijalno opasne materije i kojih bi se trebali kloniti bilo da želite živeti zdraviji život, bilo da želite izbeći dodatne kalorije, kojih se manje – više svi užasavamo.

Beli hleb

Beli hleb se dobija od rafinisanih odnosno prečišćenih žitarica i samim tim brašno od kojeg se pravi ovaj hleb ne sadrži klice i mekinje, kao ni vlakna, minerale i vitamine koji se inače nalaze u integralnom brašnu. Zbog niskog sadržaja vlakana a visokog sadržaja skroba, ovaj hleb nazivaju i “praznom hranom” s obzirom da ga naš organizam teže vari i pretvara ga u šećer i masti.

Gotova jela

Mnogi od vas bi pomislili kako su gotova jela idealna za ručak ili večeru, s obzirom da su porcije mnogo manje nego što bi možda inače pojeli a često nas i nizak sadržaj masnoće prevari. Problem je u tome što se najčešće umesto zdrave masnoće u ovim obrocima nalaze drugi sastojci koji štete vašem zdravlju, kao što su: šećer i so.

Prerađena hrana

Kobasice, viršle pa i sve ostale tkz. mesne prerađevine u obliku “cevi” su povezane sa migrenom, kancerom, povišenim holesterolom i krvnim pritiskom zbog visokog sadržaja nitrata. Sadržaj zasićenih masti u ovakvim proizvodima vas mogu dovesti i do srčanog napada. Sa druge strane, hrani koja je prerađena nedostaju enzimi koji su nam potrebni za svakodnevno funkcionisanje metabolizma. Enzimi su odgovorni za varenje hrane, pomoću njih jetra izlučuje otpadne proizvode, itd. Ukoliko ne unosimo enzime svakodnevno, telo stari i umire.

Frapei i šejkovi

Ideja iza frapea i šejkova je generalno dobra, međutim problem je u tome što se na većini mesta ovaj napitak kombinuje sa raznim nezdravim dodacima kao što su ugljeni hidrati i šećer pa tako umesto niskokaloričnog napitka dobijate najmanje 500 kalorija po čaši. Ukoliko žudite za nečim osvežavajućim i nutritivnim, frape napravite sami pomoću svežeg voća i jogurta sa niskim sadržajem mlečne masnoće. Šećer zaboravite.

Energetska pića

Energetska pića su često predstavljena kao napitci koji su obogaćeni vitaminima i mineralima. Istina je da su mnoga energetska pića obogaćena vitaminima B6 i B12, međutim problem je u tome što organizam ne procesuira dodane vitamine na isti način kao prirodne. Ono što je još zabrinjavajuće kod ovih napitaka je količina šećera. Jedna limenka Red Bull – a sadrži 26 grama šećera, dok je dnevna preporučena količina šećera oko 90 grama, od čega bi polovinu trebali uneti prirodnim putem ( mleko – laktoza, voće – fruktoza).

Kokice iz mikro – talasne pećnice

Kokice važe za jednu od najzdravijih grickalica na svetu s obzirom da sadrže malo kalorija a mnogo vlakana. Međutim to se ne može reći i za kokice koje pripremamo u mikro – talasnim pećnicama.  Genetski modifikovana zrna, konzervans i raznie druge hemijske supstance čine ovu namirnicu potpuno nezdravom i nepoželjnom u našoj ishrani. Trebali bi znati da lažni maslac kojim je natopljen kukuruz sadrži dijacetil, koji se povezuje sa bolestima pluća i bronhija.

Razne low – fat namirnice

Nemojte se zavaravati da su namirnice koje imaju nizak sadržaj masti dobri za vas. U ovakvim proizvodima su masti uglavnom zamenjeni sa šećerom. Npr. voćni jogurt koji navodno sadrži nula odsto masnoće sadrži više šećera od običnog jogurta. Tako dolazimo ponovo do zaključka da ukoliko želite zdrav voćni jogurt sa svežim voćem, i lišen dodatnog šećera, pripremite ga sami od običnog jogurta i voća po ukusu.

Gore navedene namirnice su samo vrh ledenog brega. Postoji gomila namirnica koje se deklarišu kao zdrave a u suštini su loše za vas i mogu prouzrokovati razne bolesti i stanja. Najbolji način da se izborite sa nezdravim namirnicama jeste da ostanete edukovani, da proveravate deklaracije i kad god je moguće kupujete organske proizvode.

Pročitajte članak: “Čitate li etikete na prehrambenim proizvodima?”

 

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Glavni motiv da pazimo šta jedemo, kod većine ljudi, je briga za kilograme. Može li vas strah od gubitka pamćenja i nezavisnosti navesti da razmislite da li je ono što se nalazi...