Menu 

U poslednje vreme ste preterali sa alkoholom? Proveli ste pijanu noć? Mislite da ste toliko ogrezli u alkohol da vam sledi druženje u grupi anonimnih alkoholičara? Onda je vreme da očistite od alkohola vaše napaćeno telo.

Ako ste duže vremena pili veće količine alkohola onda detoks period neće proći bez posledica – glavobolja, mučnina, nesanica i slično. Kada su u pitanju ozbiljniji slučajevi prestanak konzumacije alkohola ne sme da bude nagao niti bez određenog detoks plana. Preporučuje se konstulatacija sa stručnim licem, obratite se i svom lekaru.

Ekstremni slučajevi trebaju pomoć stručnih lica i ustanova, a blažim slučajevima se propisuje kućni tretman uz podršku porodice i prijatelja. Obično se pacijentima propisuje niz lekova, ali i doze vitamina B-kompleksa, vitamina C, selena, magnezijuma i cinka. Drugi ljudi se uz konsultacije sa lekarom odlučuju i na detoks uz pomoć biljaka – na prirodan način.

Šta vas čeka?

Par sati nakon što ste popili svoje zadnje piće javiće se znoj i blaga groznica, anksioznost, panika, glavobolja, nesanica, …
Alkohol se kreće povlačiti iz organizma obično 12 sati nakon zadnjeg pića, mada to zavisi od pojedinca do pojednica. Pratite simptome, ako su previše izraženi onda možda morate potražiti pomoć stručnih lica – kućni tretman neće biti dovoljan.

Kućni detoks

Ako smatrate da ste krenuli putem alkoholičara važno je da znate da nikako ne smete naglo prekinuti sa alkoholom. Obično počinjete sa tretmanom sa pivom. A ako je u pitanju detoks posle nekoliko meseci konstantnih “pijanih zabava” onda konzumacija mnogo tečnosti – zdravih sokova, šejkova, čajeva i vode sa limunom spada u vaš prvi korak.

A ako uvidite da vam ipak treba terapija pivom onda krenite sa malim dozama postepeno. O kolikim količinama piva se radi zavisi od osobe do osobe, ali ako već spadate među alkoholičare obično se počinje sa 350 ml na svakih sat vremena, pa nakon tri sata smanjite na 230 ml, pa do kraja dana na 100 ml svakih sat vremena. Razmak se povećava vremenom i količine smanjuju iz dana u dan. Tokom ovog perioda pijte i mnogo tečnosti, više nego obično.
Jedite samo laganu hranu – voće i povrće i to samo kada osetite glad. Bolje je da hranu rasporedite na više manjih obroka na svaka dva sata. Prejedanje može samo pogoršati stvar, jer telo ionako ima već previše posla sa izbacivanjem alkohola i nema snage i za izbacivanje štetnih materija koje unosite sa teškom i nezdravom hranom. Preporučljivo je da u prvim danima pređete na “tečnu dijetu” – jedite samo supe, šejkove, smoothie napitke. Tečnost će pomoći da brže izbacite alkohol.

Izbegavajte šećer, kofein, duvan, a bazirajte se na čajeve od kamilice i mente.

Konsultujte se sa lekarom i o suplementima koje bi mogli uzimati. Obično se preporučuju – cink, magnezijum, kalcijum, gvožđe, vitamin C, …

Pomoć prirode

U detoks periodu – kada želite da očistite od alkohola celo telo, preporučuje se jedan zanimljiv napitak. Pomešajte u čaši vode malo limunovog soka (sveže isceđenog), 1 kašiku maslinovog ulja i mrvicu kajenske paprike u prahu. Ovaj napitak ubrzava čišćenje, blagotvorno deluje na jetru (koju ste itekako oštetili). Čaj od sušenog peršuna je, takođe vrlo delotvoren. Pravite ga kao i bilo koji drugi čaj, potapanjem u kipućoj vodi na 10 minuta.

Pored kamilice i mente možete pokušati i sa čajem od korena sladića, ali sa sirćetom od japanske jabuke (persimon, kaki, dragun). Ova biljka izgledom podseća na paradajz, a moguće ju je pronaći samo u nekim bolje opremljenim radnjama, dok sirće možete potražiti u bio šopovima.

Ukoliko ne pronađete sirće možete konzumirati pola japanaske jabuke sa dve kašike običnog jabukovog sirćeta. Trebate imati na umu da plod obavezno treba pre jela oljuštiti i nikako ga ne konzumirajte na prazan stomak.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ove tablete za tuširanje sa viksom su možda pogodnije za neko hladnije vreme, kada je sezona prehlada, ali ako patite od sezonskih alergija takođe mogu biti od pomoći. Piši! Širi dalje!