Menu 

Godinama unazad jedna od retkih stvari oko koje se jednoglasno slažu nutricionisti, lekari i naučnici jeste to da trans masti nikako ne bi trebalo da budu deo ljudske ishrane. Izgleda da je početak njihovog kraja nastupio.

Američka agencija za hranu (FDA) se pre nekoliko dana zvanično oglasila i objavila da su trans masti potencijalno veoma štetne po zdravlje. Šta to zaista znači? Mnogi mediji su objavili da je njihova objava od velikog značaja jer može dovesti do apsolutne zabrane upotrebe trans masti i njihov nestanak iz zaliha hrane.

dreamstime_s_6782210

To zanči i da bi svaka fabrika koja želi koristiti trans masti u svojoj proizvodnji trebalo da dobije posebne dozvole od same FDA, što nije ni malo jednostavno. Ovu objavu možemo slobodno označti i kao malu pobedu zdrave nad onom lošom hranom, a nadamo se da će se i našim prostorima uskoro desiti ovakve promene.

Šta su trans masti

Trans masti snižavaju nivo dobrog, podižu nivo lošeg holesterola i usko su povezane sa nastankom srčanih obolenja. Vekovima se koriste u proizvodnji hrane, ali im je popularnost naglo porasla tokom Drugog svetskog rata kada su ljudi masovno počeli koristili margarin jer je puter bio poprilično teško dostupan i skup. Poslednjih godina mnoge velike fabrike koje se bave proizvodnjom hrane su samoinicijativno iz upotrebe izbacili proizvode bogate trans mastima.

dreamstime_s_13681690

Na žalost, njihova upotreba još uvek nije jasno definisana zakonom. FDA je čak dozvolila da proizvodi koji u sebi sadrže najviše 5 mg trans masti po porciji nosi oznaku „trans fat –free“ (bez trans masti).

Kako znati koja hrana sadrži trans masti?

dreamstime_s_14216754

Ako na etiketi proizvoda na listi sastojaka ugledate „delomično hidrogenizovana ulja“ velika je verovatnoća da taj proizvod sadrži trans masti. Proizvodi koji ih sadrže u popriličnim količinama i koje bi trebalo da zaobilazite su: kokice za mikrotalasnu, margarin, gotove kreme i miksevi za kolače, zamrznuta gotova i pržena jela.

Čitajte etikete i ne kupujte na slepo!

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Boban

    Imam odličan vid, nažalost to nije dovoljno da mogu uvek da pročitam proizvodjačke deklaracije jer svakog dana koriste sve manje fontove.

Napišite komentar

Zdravlje

Iako vam se možda čini da ispijanja kafa sa drugaricama ne nose višak kalorija, istina je potpuno suprotna. Otkrivamo vam gde se nalaze skrivene kalorije u kafićima. Piši! Širi dalje!