Menu 

Koliko puta ste trpili nesnosnu bol, a nigdje pomoći u kući? A, niste bili ni svjesni da se “mali doktori” kriju u vašem domu.

Oslobodite se različitih bolova uz nekoliko običnih stvari, koje uvijek imate u kući, poput žalfije, zobene kaše ili paradajza.

Protiv pečlinjih uboda

Sredstvo za čišćenje prozora pokazalo se kao odličan borac protiv otoka i boli nastalog pčelinjim ubodom. Prvo uklonite žaoku (ako je ostala) i onda našpricajte ubodnu ranu. Ali, koristite samo ono sredstvo za čišćenje prozora sa amonijakom, a nipošto koncentrovani proizvod.

Zobena kaša

Vodene ospice i otrovni bršljan mogu izazvati strašan svrab. U tom slučaju mogla bi vam pomoći opuštajuća, topla kupka sa zobenom kašom. U blenderu sameljite jednu šolju zobenih pahuljica, dok se ne pretvore u prah. Uzmite gazu ili čak štramplice (odrežite nogavicu) i u nju stavite zobeni prah, zavežite u kuglicu i okačite na slavinu, tako da voda teče preko te kuglice. Na taj način napunite kadu toplom vodom i lezite u nju 30 minuta. Kašu ili prah možete staviti i direktno na mjesto sa osipom i svrabom.

Paradajz protiv oteklina

Ovo povrće dobro zadržava toplotu i hladnoću. Ako trebate toplu oblogu, skuhajte paradajz, umotajte ga u peškir i stavite na bolno mjesto, a za hladnu oblogu, umjesto kuhanja stavite ga u frižider.

Ogrebotine, žuljevi i bokvica

Protiv ogrebotina, pa čak i mačijih, sporozarastajućih, poparite svježe listove bokvice i stavite ih na ranu. Žuljeve liječite jednostavno ako stavite list bokvice u cipele, do rane ili otekline. (A kako da se borite protiv opekotina pogledajte ovdje)

Upaljeno grlo

Za bolno grlo i “grebanje” u usnoj duplji spas je žalfija, sa čijim čajem možete ispirati grlo. A, još ako imate i meda, efekat je mnogo bolji. Skuvajte jači čaj od žalfije (ostavite da stoji poklopljen 20-tak minuta), procijedite, dodajte kašiku meda i ispirajte grlo četiri puta dnevno po pet minuta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Čim vas nešto zaboli vi posežete za analgeticima, jer ne verujete u kućne pripravke protiv bolova? Probajte naše predloge sledeći put kad vas zaboli glava i uvereni smo da ćete zaboraviti na tablete. Piši!