Menu 

Posle jela obično volimo da malo otpustimo kaiš, pojedemo voćkicu, malo prošetamo ili legnemo da odspavamo. Ne biste verovali, ali sve ovo nije preporučljivo da radite posle jela.

Za neke stvari koje radimo posle jela, a za koje smo ubeđeni da su dobre za nas, ispostavilo se da smo grešili. A evo i zašto.

Pušenje

Pušači obično vole da zapale posle obroka. Duvan svakako ne preporučujemo, ali posle jela je posebno opasno. Jer, kako stručnjaci tvrde, ako zapalite cigaretu odmah posle obroka štetite organizmu kao da ste zapalili 10 cigareta odjednom. Rizik od raka pluća je povećan. Takođe pušenje posebno utiče i na pogoršanje sindroma iritabilnog kolona (nervoze creva).

Šetnja

Iako je ovo jedan od najčešćih saveta, šetnja posle jela i nije tako dobra za vas kako se mislilo. Ako odmah odete u šetnju probavni sistem neće biti u mogućnosti da obradi i “upije” sve nutrijente iz hrane koju pojedemo. Najbolje je da sačekate bar pola sata posle jela i onda se uputite u šetnju (na oko 10 minuta). Nećete imati stomačnih problema, a šetnja će vam goditi.

Voće i čajeviposle jela

Ako posle ručka ili večere odmah “skočite” na voće može doći do pojave nadutosti. Voće neće “moći doći na red” za probavu. Sačekajte sat ili dva, pa onda jedite voće.

Čajevi su fenomenalni i odlični za probavu, ali ne i odmah nakon obroka. Oni sadrže polifenole i tanine, koji otežavaju apsorpciju gvožđa. Ovo je posebno loše za one koji imaju nedostaak gvožđa, obično za decu i trudnice. Šoljicu čaja skuvajte sat vremene posle jela.

Kupanje i spavanje

Većina ljudi posle posla ruča, odmah ode na kupanje, pa na popodnevnu “dremku”. Međutim, ovo je vrlo loš potez. Ako se kupate odmah posle obroka krv će krenuti da jače cirkuliše u nogama, rukama zanemarjući stomak, što može oslabiti probavni sistem. Sačekajte 30 minuta posle ručka ili večere.

posle jela

Dremanje posle ručka nije dobro, jer ćete tako usporiti probavu. Može doći do neugodnog osećaja u ustima i grlu, ali i hrkanja. Spavajte tek 2 sata posle obroka.

Najbolje je da posle obroka sednete minut-dva, lagano pospremite sto, spremite se za šetnju (u tome će vam proći već preporučenih pola sata) i izađete vani i šetate 10 minuta.

Piši!
Širi dalje!
10 komentara
 1. Tea

  U sumi saveta zaista nije lako biti pametan :( Za nas koji radimo ni odmah, ni nakon pola sata, nema setnje jer smo na poslu. Nakon vecere cekaju obaveze: kuvanje za sutradan ili samo nesto dodati jelu; baviti se decom, malo skloniti po kuci, posvetiti malo vremena i svom partneru….Jedino sto ja vidim kao moguce je: osluskivati svoje telo i videti sta nam prija; manje ici autom i liftom gde god i kad kod je moguce i ne preterivti kolicinom hrane. Sve ostalo, zaista ne znam :)

 2. Vesna Pejovic

  imam jednog u kuci koji posle rucka odmah zaspi,.Bar na miru mogu da saljem poruke

 3. Emina Basara

  ja mislim da je nakon jela najbolje – pojesti još malo :P

 4. Danijela Ristic Eks Dejanovic

  gluposti,moja baka je spavala uvek posle rucka,cak su i nas terali u krevet i uvek smo bili zdravi,Deda je pusio ko lokomotiva i zivio 90 godina,uvek je dobro prosetati,dal pre ili posle jela nevazno je.Zato smo i debeli ko svinje,sve nam deblja nacija sto uvek slusamo Amere i njihove savete.

 5. Zumreta Zolovic

  Obavezna setnja….

 6. Jelena Seferovic

  ovaj bas uziva uuh zavidim mu

 7. Дарко Пушоња

  Послије јела – јести! :)

 8. Nena Dodic

  pa sta raditi ? skakutati na stolici? verovatno ne smemo sesti ni na fotelju….

 9. Sonja Rnjak

  Sve polako i natanane bez naglih pokreta…

 10. Suncica Cindric

  ma je,,najbolje ništa…

Napišite komentar