Menu 

Sigurno znate da je kalcijum jedan od najvažnijih minerala bez kojeg naš organizam ne može funkcionisati na pravi način. Mi vam danas otkrivamo manje poznate činjenice o kalcijumu koje će vam pomoći da bolje razumete kakve sve koristi od njega imamo.

Poznato je da kalcijum na organizam ima veom apovoljan uticaj, a samo neki od njih su:

  • Izgradnja zdravih kostiju i zuba i održavanje ih snažnim tokom godina.
  • Od velike je važnosti za prenos impulsa kroz nerve.
  • Potpomaže zgrušavanje krvi.
  • Pomaže da se mišići pomeraju.
  • Reguliše srčani ritam.

Pored ovih dobro poznatih, kalcijum ima i neka skrivene beneficije po ljudski organizam, a neke od najvažnijih su:

242525407_e98fb9619b_z

Manjak kalcijuma uzrokuje kamenje u bubrezima. Dobro je poznato da se većina bubrežnih kamenaca stavra kada se pomeša klcijum sa oksalatima ili fosforom, lai je manje poznato da i manjak kalcijuma može uzrokovati kamenje u bubrezima. Naime, premalo kalcijuma u organizmu uzrokuje da se nivo oksalata poveća i na taj način se stvara kamenje u bubrezima. Da biste sprečili ovu pojavu obezbedite sebi dovoljne količine kalcijuma kroz ishranu.

Jesu li vam potrebni suplementi kalcijuma? Svakoga dana gubimo kalcijum kroz kožu, nokte, kosu, znoj, urin i stolicu, ali naša tela nisu u stanju da proizvedu novi kalcijum. Ako putem namirnica unosite dovoljno kalcijuma onda vam suplementi nisu potrebni. Štaviše telo bolje apsorbuje kalcijum iz hrane nego iz suplemenata  i zato obavezno unosite kalcijum prirodnim putem.

Mleko ili spanać? Jeste li znali da se u 100g spanaća nalazi 99 mg kalcijuma dok se u istoj količini obranog mleka nalazi 125 mg. To priznaćete nije velika razlika, ali mleko ima prednost ispred spanaća, a evo i zašto. Istraživanja su pokazala da se kalcijum iz mleka apsorbuje u organizam čak pet puta bolje nego iz spanaća.

2207869585_8ebedfe0f0_z

Kalcijum vam je potreban da biste bolje spavali. Ljudski mozak koristi kalcijum da bi proizveo supstancu koja uzrokuje spavanje poznatu kao melatonin. Istraživanja su pokazala da je nedostatk sna, posebno REM faze povezano sa nedostatkom kalcijuma, a dobar san je potreban i za zdravlje kostiju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jeste li znali da je pijenje vode jedna od najzdravijih stvari koje možete raditi za svoje telo? To je tačno sve dok je u pitanju čista, filtrirana, alkalna voda. Piši! Širi dalje!