Menu 

Nadutost, grčevi, zatvor i još mnogo toga su simptomi stomačnih problema od kojih pati veliki broj populacije, naučite kako da ih rešite jednom za sva vremena.

Na probavu i nastanak stomačnih problema utiče mnogo faktora, od hrane koju jedemo do načina na koji jedemo. Mi vam donosimo savete stručnjaka koji će vam biti od velike pomoći ukoliko imate probleme sa stomakom.

Vlakna

dreamstime_s_30722653

Kada nas boli stomak uglavnom jedemo nešto lagano kao što su testenina ili riža, ali da biste oporavili probavni sistem potrebna su vam vlakna. Vlakna povećavaju obim creva, pa samim tim olakšavaju rad, a s druge stranu upijaju višak tečnost što može umanjiti problem proliva. Nedavna istraživanja su pokazala da ishrana bogata vlaknima potpomaže rast dobrih bakterija u crevima, samnjuje upale i podstiče rad probave. Preporučena dnevna doza vlakana za žene jeste 25 g, a lekari savetuju da se ta količina rasporedi na ceo dan i da se ne unosi odjednom. Namirnice koje su bogate vlaknima su kruške, jabuke, celovite žitarice, sočivo, kus-kus, brokoli, tikvice…

Duboko udahnite pre jela

Kao što smo na početku rekli veoma je važan i način na koji jedemo. Psiholozi kažu da ako pre obroka primenite tehnike  dubokog i sporog disanja olakšaćete probavu. Kad smo napeti, povećavamo nivo hormona stresa koji može poremetiti proces probave. Kad sednete za sto nekoliko puta duboko udahnite, napunite stomak i pluća vazduhom, pa polako izdahnite. Na taj način ćete se automatski opustiti i hrana će vam bolje sesti.

dreamstime_s_14216878

Otkrijte u čemu je problem

Simptomi probavnog trakta kao što su nadustost, proliv ili zatvor mogu samo ukazivati ne neki drugi problem, a da biste otkrili o čemu je zaista reč postavite sebi sledeća pitanja:

Osećate li se bolje nakon odlaska u wc?

Možda patite od sindroma nervoznih creva, stanja koje se manifestuje bolovima u abdomenu koji idu zajedno sa zatvorom i/ili prolivom. U većini slučajeva ljudi osete olakšanje nakon što odu do toaleta.

Da li često imate proliv?

Ako je odgovor da, u tom slučaju moguće je da imate bakterije u tankom crevu, odnosno povećanu količinu bakterija u takom crevu.

Da li se osećate loše nakon što pojedete proizvode od pšenice ili mleka?

U tom slučaju možda patite od netolerancije na laktozu ili gluten.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kažu da su oči ogledalo duše i da one ne mogu sakriti šta mislimo i osećamo. Ali, jeste li iada čuli za iridologiju, nauku koja proučava šarenicu oka, a koja nam...