Menu 

Proširene vene mogu biti veoma veliki zdravstveni i kozmetički problem. Razmišljajte unapred o varikoznim venama i iskoristite savete, koje vam dajemo da biste sprečili njihov nastanak.

Za početak da razbijemo jedan mit. Prekrštanje nogu ne može izazvati proširene vene, ali kod ljudi koji imaju genetske predispozicije da ih dobiju, prekrštanje nogu može da ubrza njihovo pojavljivanje.

Zašto se vene pokazuju?

woman's legsKroz arterije sve do ekstremiteta putuje krv bogata kiseonikom, a vene donose krv bez kisonika u srce i pluća. Mišići u nogama i stopalima pospešuju ovaj povratni sistem, a „ventili“ unutar vena krv provode u pravom smeru. Ali, ako ti ventili popuste ili smo rođeni sa lošijima, krv ne prolazi dobro i zaustavlja se što može dovesti do proširenja. Rezultat su varikozne vene od kojih pate za 10-15 odsto više žene nego muškarci. Žene dobijaju proširene vene uglavnom za vreme trudnoće zbog hormonalnih promena. Drugi razlozi za proširene vene jesu dugo stajanje, prekomerna težina i nedovoljna fizička aktivnost.

Kako da sprečimo nastanak proširenih vena?

Ovo se posebno odnosi na one koji u porodici imaju slučajeve proširenih vena. Za početak počnite sa redovnim vežbanjem, koje će vam ojačati mišiće nogu i pomoću kojeg ćete kilažu držati pod kontrolom. Probajte vožnju biciklom ili plivanje. Drugi način da sprečite nastanak proširenih vena jeste da izbegavate štikle, posebno ako znate da ćete puno vremena provesti na nogama. Za posao uvek odaberite udobniju obuću, a visoke potpetice ostavite za posebne prilike.

Nakon radnog dana noge podignite da vam budu iznad nivoa srca na 10-15 minuta, to će pospešiti vraćanje krvi do srca i pluća. Ako su vam vene već postale vidljive, a noge bolne, što češće nosite štrample koje će vam zategnuti mišiće i držati ih zategnutima ceo dan. Leti ih nosite dok ste kući u klimatizovanoj prostoriji.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Slavko

    Kada dođe do razvoja bolesti, po mom mišljenju lečenje je najbolje uz pomoć operacije vodenom parom.

  2. vene

    Bol od proširenih vena je nekako i izdrzljiv ali njihov izgled ubija

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste pobornik detox tretmana i zdravog života, ovu mahovinu ćete vrlo brzo uvrstiti na listu omiljenih. Obećavamo! Piši! Širi dalje!