Menu 

Ako u ušima čujete zujanje, pucketanje ili bilo koje  čudne zvuke, to može biti znak tinitusa.  Saznajte šta vam sve vaše uši poručuju.

Zašto nam zvoni u ušima?

zujanje

Ako vam uši zvone to je jasan znak da nešto ne radi kako treba. Ova pojava je poznata i kao tinitus. Jednako pogađa kako decu tako i odrasle, može biti konstantna ili povremena. Uzroci za tinitus mogu biti razni i zato ga nipošto nemojte ignorisati nego idite na pregled.

Izloženost glasnoj muzici i buci može biti čest uzrok za pojavu tinitusa. Ljudi koji rade na bučnim mestima, gde se pušta glasna muzika ili rade glasne mašine pod većim su rizikom da dobiju tinitus i neugodno zvonjenje u ušima. Ali,  možete se zaštiti. Kada slušate muziku putem slušalica, nemojte previše pojačavati, a ako ste često izlošeni buci nosite zaštitne slušalice.

Vreme za čišćenje

Ušni vosak ili cerumen u većini slučajeva mogu blokirati ušne kanale i izazvati neugodan osećaj i čudne zvukove u ušima. Ako je to uzrok jednostavno se javite lekaru, zakažite čišćenje i zapušenost i zujanje će nestati. Ovo jedino u slučaju ako nemate neke bolne simptome i ako se ne radi o upali.

Pregledajte glavu

Ako ste nedavno udarili glavom, zvonjenje u ušima može biti jedan od simptoma potresa mozga, posebno ako zvonjavu čujete samo s jedne strane. Kad je u pitanju potres mozga zujanje je obično popraćeno jakom glavoboljom.

Posetite zubara

Ako imate problema sa mestom gde se vilica spaja sa lobanjom možete osetiti neugodnost u uhu koja nema nikakve direktne veze sa ušima. Ako ste nedavno popravljali zube ili vas je bolela vilica, zujanje čujete iz tog razloga, naravno ukoliko nemate drugih simptoma.

Izbacite lekove

Nuspojava mnogih lekova, posebno ako su u pitanju veće doze je upravo tinitus. Tu spadaju mnogi antibiotici, antidepresivi pa čak i ako ste uzeli nešto veću dozu aspirina. Na sreću, u većini slučajeva kada prestanete sa uzimanjem lekova povuče se i čudni zvuk iz uha.

Zakažite detaljan sistematski

Ako ste sve prethodne moguće uzroke eliminisali možda bi trebalo da zakažete detaljan sistematski pregled jer zujanje može biti znak i nekog težeg obolenja kao što se povišen krvni pritisak, nenormalni pritisak tečnosti na srednje uvo, dijabetes, alergije, a u najgorem slučaju čak i tumor.

U svakom slučaju nemojte ignorisati promene u ušima i nipošto se nemojte lečiti sami, jer uši su veoma osetljive.

Featured foto: http://www.stumbleupon.com

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Jelena Stojanovic

    Sanja Ivanovic

  2. Ljubica Terzin Bulatovic

    I ja imam problema sa zujanjem u usima, savet lekara je bio pustite jace muziku pa vam zujanje nece smetati.

Napišite komentar

Zdravlje

Kad vam ujutro zazvoni alarm, da li odmah ustajete ili stisnete popularno „snooze“ dugme koje vam omogućava još pet minuta sna? Jeste li jutarnji tip i koliko to utiče na vaše uspehe? Piši!