Menu 

Ma koliko normalni i bezopasni bili, menstrualni bolovi mogu biti veoma neugodna  pojava kod mnogih žena koja uveliko može uticati na život. Saznajte više o lečenju menstrualnih bolova.

Medicinski naziv za bolne menstruacije i grčeve koje osećamo za vreme „onih dana“ jeste dismenorea. Ovaj bol pogađa gotovo polovinu žena koje imaju menstruacije. Uprkos njenom uticaju na kvalitet života i opšte zdravlje malo je žena koje posežu za određenim tretmanima koji otklanjaju bolove iako su mnogi od njih dostupni.

U trenutku očaja žene se odlučuju čak i na hirurški zahvat koji se zove neuroblastion tokom kojeg lekari – hirurzi uništavaju nerve koji vode do materice, a u pojednim slučajevima se radi i histeroktomija, uklanjanje materice. S druge strane postoji mnogo lekova i hormonalnih suplemenata koji otklanjaju menstrualne bolove.

dreamstime_s_34159475

Obzirom da je bol uzrokovan upalama, da bi se sprečio najčešće se koriste lekovi antiupalnih svojstava ko što je ibuprofen koji uspešno otklanja menstrualne bolove kod dve trećine žena. Iako ih žene širom sveta uzimaju bez preterane pažnje trebalo bi da budu svesne značajnog rizika da oni mogu izazvati mnogo neželjenih efekata.

Isto tako spominju se razni nehirurški i tretmani koji ne uključuju lekove kao što je akupunktura, ali ovi tretmani generalno daju veoma loše rezultate.

Jedno od poslednjih istraživanja koje se bavilo menstrualnim bolovima pokazalo je da tretman vitaminom D u ovom slučaju može biti veoma efektan. Istraživanje je grupu žena podelilo u dve manje grupe. Jednoj grupi je davan placebo, dok je drugoj jednostavno data veća doza vitamina D. Žene koje su uzimale vitamin D osetile su veliko olakšanje tokom menstrualnog ciklusa dok kod žena koje su uzimale placebo promena nije bilo.

dreamstime_s_34999696

Antiupalna dijeta

Pošto je dokazano da bolove izazivaju upalni procesi, samo od sebe se nametnulo pitanje zašto se žene ne bi podvrgnule dijeti koja smanjuje upale, pa samim tim i bolove.

Jedno istraživanje je stavilo 33 žene na vegansku dijetu tokom dva menstrualna ciklusa,  a rezultat je bio da su žene od dotadašnjih četiri dana, bolove osećale tri dana, a intenzitet bolova je bio mnogo manji.

Nakon dva meseca istraživači su od žena zahtevali da se vrate na svoju uobičajenu ishranu da bi se njihovo stanje uporedilo, a nekoliko njih je to odbilo jer su se osećale puno bolje.

Lekari se retko odlučuju da ljudima preporučuju restriktivne dijete i drastične promene u ishrani jer veruju da će se mali broj njih zaista pridržavati. Kod ovih žena koje su prešle na vegansku ishranu pored smanjenja menstrualnih bolova zabeležen je i gubitak kilograma, povećan nivo energije, bolja probava i bolje spavanje.

Ne treba, da vam se dogode problemi sa srcem, povišen holesterol ili krvni pritisak da biste odlučili zdravije da se hranite. Odlučite to dok ste još zdravi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Glavni motiv da pazimo šta jedemo, kod većine ljudi, je briga za kilograme. Može li vas strah od gubitka pamćenja i nezavisnosti navesti da razmislite da li je ono što se nalazi...