Menu 

Ako budete nekoliko minuta na dan određen period radili ove vežbe možete uveliko smanjiti, pa i zaustaviti hrkanje. Ovo je prirodan način da se borite protiv hrkanja.

Vežbe uključuju izgovaranje određenih glasova, savijanje jezika, pevanje, korišćenje slamke, … Sve to u cilju jačanja oslabljenih mišića u gornjem respiratornom traktu.

Nastaje kada vazduh koji udišemo ne prolazi glatko kroz grlo i nosne šupljine, pa vibrira preko opuštenih mišića kada dišete. Posebno noću ovi mišići su opušteniji, pa je hrkanje izraženo. Pre nego se upustite u ove vežbe ipak posetite lekara da utvrdite zašto hrčete i da li imate nekih zdravstvenih problema.

Vežbe protiv hrkanja

Sa ovim vežbama počinjete polako, pa ih vremenom povećavate. Vremenom ćete ih moći obavljati gotovo nesvesno dok budete redili druge stvari, poput šetnje sa psom, tuširanja, odlaska na posao, …

vezbe jezik

  1. Izgovarajte samoglasnike (a-e-i-o-u) glasno redom 3 minuta, nekoliko puta na dan.
  2. Zatvorite usta i napućite usne. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.
  3. Otvorite usta, pa pomerite vilicu u desno i držite tako 30 sekundi. Isto uradite i na levu stranu.
  4. Otvorite usta i pokrenite mišiće u zadnjem delu grla. Pomerajte ih 30 sekundi.
  5. Stavite prst na udubljenje u bradi, pa je lagano gurnite, kao da je ispravljate ili uvlačite. Osetićete kako se mišići na vratu zatežu. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, opustite se, pa ponovite postupak. Ponavljajte par puta pred odlazak na spavanje.
  6. Udahanite duboko kroz napućene usne (kao da uvlačite vazduh kroz slamku). Stisnite usne, pa “progutajte” vazduh. Izdahnite na nos. Neka ova vežba traje 5 sekundi. Ponavljajte 5 puta na dan.

Pevanje

jezik isplazenNaučnici su dokazali da se hrkanja možete u potpunosti rešiti ako budete pevali. Samo 20 minuta pevušenja svaki dan i hrkanje će nestati. To je pokazalo istraživanje koje su sproveli Royal Devon i Exeter Hospital. Tri meseca su pacijenti pevušili po 20 minuta dnevno, a imali su i one koji nisu radili tu vežbu. Većina onih koji su pevušili se rešila hrkanja ili su ga smanjili. Pevušili su reči “unga” i “gar”. Izgovara se obično “unga-unga-unga-ungau-gar-unagu-unagu-gar”.

Obično “ah”

Hrkanje nastaje i kada se jezik opusti i mekani deo na vrhu usne duplje i jezik se dodiruju i otežavaju dotok vazduha.

Ojačajte ove mišiće otvaranjem usta i plaženjem jezika. Zategnite ga i izravnajte, pa se “isplazite”. Pomerajte jezik levo-desno-gore-dole (ali ne u krug). Napravite pauzu. Vežbu ponovite 3 puta.

Pročitajte i tekst Zaustavite hrkanje!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste zaljubljenik u vežbanje i fizičku aktivnost onda ste upoznati sa tim koliko je teško izbeći povrede posebno ako se tokom dana uglavnom krećete u automobilu, a kasnije iscrpljujete u...