Menu 

Ako ne jedete dovoljno voća i povrća i ishrana vam je siromašna prirodnim vitaminima, varate se ako mislite da ćete stvar jednostavno popraviti uzimanjem vitaminskih suplemenata. Evo i zašto.

Živeti zdrav život imati zdrave navike uopšte nije jednostavno kako se čini. Mnogi ljudi koji žele da unose dovoljna voća i povrća, celovitih žitarica, proteina i zdravih masti na dnevnoj bazi, uglavnom muku muče sa organizacijom da bi sve postigli. Upravo iz tog razloga većina se pre okreću veštačkim vitaminima u vidu suplemenata nego miksanju zdravih šejkova u sedam ujutru.

 

Ipak, stručnjaci upozoravaju da oslanjanje na isključivo vitamine u tableticama može dovesti do anemije i drugih nutritivnih nedostataka te možemo imati više štete nego koristi, posebno ako ih uzimamo dok smo zdravi.

Detaljno o tome pisao je dr. Pol Ofit u svojoj knjizi „Do You Believe In Magic?: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine“, u kojoj upozorava na štetnost konstatnog uzimanja suplemenata. On navodi da su godinama unazad vođena mnoga istraživanja koja su pokazala jasnu vezu između veštačkih vitamina i povišenog rizika od dobitka bolesti srca, kancerogenih obolenja pa čak i smrti.

Ipak zbog velikog uticaja koje farmaceutske kuće imaju na gotovo ceo svetski poredak o tome se malo zna i priča.

By: Liza

 

Dobra stvar jeste, navodi Ofit, da ukoliko jedete izbalansiranu hranu, puno svežeg voća i povrća, zdravih masti, celovitih žitarica, nema nikakve potrebe za uzimanjem suplemenata. I zato svaki put kad biste posegnuli za šumećom tabletom vitamine C radije ustanite sa kauča i napravite sebi svežu zelenu salatu, (sjajne ideje za salate pronađite u članku “Letnje salate za 5”) sa malo limunovog soka i naseckane sveže paprike.

Koje suplemente vi uzimate?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Plavooka Tigrica

    iššš….tablete…

Napišite komentar

Zdravlje

Aronija je voće o kome se u poslednje vreme puno priča. Poznata i kao sibirska borovnica u žižu je dospela kao jedna od najzdravijih namirnica. Piši! Širi dalje!