Menu 

Iako živimo u vremenu u kome je znojenje, osim ako nije od treninga ili trčanja, povezano sa nečim lošim, mi smatramo da treba da se znojite što više tokom dana, a daćemo vam i više nego dobre razloge zašto je to tako.

Telo je sjajna, precizna mašina koje savršeno funkcioniše i sve što se dešava u organizmu ima svoj razlog zašto se dešava. Upravo tako je i sa znojenjem, Znojenje je veoma važno i zdravo, a uprkos ovakvim saznanjima uglavnom ga suzbijamo dezodoransima i antiperspirantima jer nije „društveno prihvatljivo“. Nemojte nas pogrešno shvatiti, ne zalažemo se za to da svi hodamo gradom, znojni i pomalo smrdljivi, ali sigurno se zalažemo za to da povremeno ne koristite dezodoranse i pustite da znoj odradi svoj. Evo i konkretnih razloga zašto.

Woman weight lifting

Znoj hladi telo. Jedna od glavnih funkcija znoja je ta to on na prirodan način rashlađuje telo. Kada se koža jako ugrija, ona postaje vlažna i vlaga isparava. Tokom ovog procesa energija se apsorbuje u vazduh, dok se toplina tela odbija.

Putem znoja izbacujemo štetne materije iz organizma. Nema baš šreviše smisla podvrgavati se raznim detoks tretmanima sa jedne strane, a sa druge strane žustro sprečavati znojenje koje je najprirodniji način izbacivanja štetnih materija iz organizma.

Putem znoja se izbacuje BPA. Bisfenol A je supstanca koja je povezana sa raznim bolestima, a tokom jednog istraživanja pronađena je u ljudskom urinu, krvi i znoju. S obzirom da ne postoji efikasan način da se ova supstanca izbaci iz organizma, stručnjaci tvrde da je znojenje ključna stavka u tom procesu.

Znojenje čisti kožu. Nakon što se znoj počne otpuštati, pore se otvaraju i na taj način se oslobađaju sve prljavštine koje su u njima bile zarobljene.

5816531518_2f0b87521e_z

Ubrzava zacelenje rana. Milioni znojnih žlezda u telu imaju još jednu sjajnu funkciju, a to je da ubrzavaju zacelenje rana, ogrebotina i opekotina. Istraživanja su pokazala da su znojne žlezde glavno skladište ćelija koje utiču na zacelenje rana.

Znoj oblaže kožu antibakerijskim, zaštitnim slojem. Naučnici su otkrili da je znoj prirodni antibiotik te da sadrži prirodne antibakterijske peptide koji štite kožu od raznih bolesti. I što je najgore mi celo vreme mislimo da je znoj nešto poptpuno loše i prljavo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Terapija ćutanjem ima dugu tradiciju u istočnjačkoj kulturi, ali, u zadnje vrijeme, postaje sve popularnija u društvu e-mailova, mobilnih telefona, užurbanosti, stresa. Piši! Širi dalje!