Menu 

Mislite da je vaš odmor otišao u krivom smeru, hotel, usluga i hrana su vam bili grozni, a plaže ne tako čiste? Pročitajte ovih 10 katastrofa i razmislite još jednom.

Gusari

2009. godine britanski par Rejčel i Pol Čendler krenuli su sa svojom jahtom na “put oko sveta”. Dok su plovili oko Sejšelskih ostrva oteli su ih somalijski gusari, koji su ih držali odvojeno zarobljene oko godinu dana dok njihova porodica nije platila otkupninu vrednu 750 000 dolara. Uprkos svemu ovaj par je odlučio da nastavi svoje putovanje krajem prošle godine.

Vulkani

Kada je u proleće 2010. godine islandski vulkan Eyjafjallajökull eruptirao hiljade letova bilo je otkazano nedeljama. Kanađanka En Mur bila je sedmicama “zarobljena” u Londonu u kojem se zadesila, razmišljala je čak da li da se na put kući uputi brodom. Nakon dve nedelje dužeg “odmora” En je uspela da uhvati let za Kanadu, ali ne u grad u kojem živi.

Norovirus

Prošle godine je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti potvrdio epidemiju norovirusa na čak tri kruzera. Simptomi ovog virusa su mučnina, povraćanje i jak proliv. Ako planirate uskoro neko krstarenje obavezno se naoružajte antibakterijskim sredstvima, probioticima i lekovima za proliv. Bolje sprečiti nego lečiti.

Cunami

Razorni cunami na Tajlandu koji se desio 2004 godine zadesio je tamo mnoge turiste čiji se odmor iz snova pretvorio u noćnu moru.

Papirologija

1988. godine iranski izbeglica Mehran Karimi Naseri izgubio je svoje evropske papire o boravku, prebačen je u London, a zatim u Pariz, Mehran je u trenutku postao čovek bez zemlje. Nisu ga mogli deportovati niti mu dopustiti da napusti aerodrom dok mu se ne reši situacija. Mehran je aerodrom Šarl De Gol napustio 17 godina kasnije. Po njegovom slučaju Stiven Spilberg je snimio film pod nazivom Terminal.

Saputnici u avionu

Tokom svog leta za Njujork Gudmundur Karl Artorson je previše popio i pretvorio se u “putnika iz pakla”. Oni koji su bili u avionu rekli su da je pokušao napastvovati nekoliko žena, daviti jednog muškarca koji je sedeo blizu njega, a često je vrištao kako avion pada. Na kraju uz pomoć putnika, stjuardese su obuzdale nemogućeg putnika i oblepile ga lepljivom trakom ne bi li se primirio.

Ponoćni voz

Kad ste u poseti stranim zemljama ne donosite nikakve ilegalne odluke. Američki student Bili Hejs je 1970. godine je pokušao prokrijumčariti drogu iz Turske što mu je donelo trajni suvenir – traumatično iskustvo u zatvoru. Prvobitna kazna od 4 godine i dva meseca je povećana na 30 godina. Nakon nekoliko godina provedenih u zatvoru uspešno je pobegao 1975. godine, a njegova biografija gde detaljno opisuje svoje iskustvo “Midniht express” je postala hit.

adrenalin

Adrenalin junkie

U proleće 2012. godine 24-godišnjakinja Ejmi Kopland iz Džordžije u Americi uživala je u svojoj avanturi spuštanja žicom 50 kilometara od Atlante. Bezbrižna zabava se u trenutku pretvorila u tragediju. Žica na kojoj se spuštala je pukla, a Ejmi je prterpela teške povrede. Tokom pada Ejmi se zarazila super bakterijom, koja uništava zdravo tkivo pa su joj doktori da bi joj spasili život morali amputirati ruke, nogu i stopalo.

Aviokompanije

Štedeli ste mesecima i vreme za vaš odmor iz snova je stiglo, nažalost vasa aviokompanija nije bila prezna što se tiča finansija.

U avgustu 2008. godine bankrot aviokompanije Zoom Airlines zatekao je mnoge njene putnike sa obe strane Atlantika. Kriveći porast cena goriva obustavili su sve letove bez ikakvog obaveštenja. Putnici su bili zatečeni, ostavljeni na milost i nemilost da se snalaze ne bi li spasili svoje praznike.

Zakoni

Da biste izbegli visoke novčane ili zatvorske kazne bilo bi dobro da pre nego posetite neku stranu zemlju makar površno proučite njihove zakone. Britanski par je 2009. godine kaženjen novačanom kaznom od 500 dolara i jednomesečnim pritvorom, jer su uhvaćeni dok se ljube u javnosti za vreme njihove posete Dubajiu. Godinama kasnije ljudi i dalje završavaju u zatvoru zbog javnih izliva nežnosti. Zato se informišite pre nego otputujete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!