Menu 

Seoski turizam na našim prostorima, zaista uzima maha i veoma često možemo čuti kako je niklo neko novo etno selo. Danas vam predstavljamo seosko domaćinstvo Čardaklije.

U selu Vrtoče u Bosni i Hercegovini, u blizini nacionalnog parka Una, a na putu između Sarajeva i Bihaća smestilo se seosko domaćinstvo koje se trudi očuvati tradiciju.

U Čardaklijama je vreme stalo, tamo se živi i radi onako kako je to nakada bilo na jednom prosečnom seoskom domaćinstvu. Hrana i pića koji se ovde služe su proizvedena na ovom seoskom domaćinstvu, industrijske prerađevine su zabranjene. Ovde možete probati, domaći sir, kajmak, sokove, rakiju i mnoga tradicionalna jela, karakteristična za ovaj bosanski kraj.

Pored posebnog užitka u domaćoj hrani, možete se upoznati i sa nekim starim, gotovo istrebljenim zanatima kao što su tkanje, kovanje i predenje vune, a sve to s ciljem da se očuva tradicija.

cardaklije2

Ako ste više za neki aktivniji odmor možete jahati konje, voziti se fijakerom, voziti biciklo ili šetati po prelepim šumskim stazama.

U saradnji sa partnerima, seosko domaćinsvo Čardaklije organizuje i rafting na Uni, planinarenje, obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti i brdsku vožnju bicikla.

Za one koji uživaju u tradicionalnoj pripremi hrane Čardaklije su mesto iz snova, jer tamo na licu mesta možete videti kako se pripremaju neki tradicionalni specijaliteti, hleb od tri vrste brašna, pekmez od šljiva i drenjka kao i sok od zove. Sve sirovine koje se u Čardaklijama koriste za proizvodnju hrane, organski se uzgajaju na obližnjim parcelama ili su jednostavno skupljene iz lokalnih šuma.  Pored džemova i sokova, možete vidjeti i kako se nekad sušilo meso te radili mlečni proizvodi.

Ako vam ni to nije dovoljan razlog da posetite Čardaklije neka to onda budu edukativne radionice osmišljene za decu, a gde se pokazuje kako su se nekad plele čarape i torbice, pravio alat i izrađivali predmeti od drveta.

Dođite, uživajte u divnom ambijentu i još boljoj hrani. Maknite se iz ubrzanog gradskog života i odmorite dušu na seoski način.

Legenda vezana za Čardaklije kaže da je jedan od trojice braće Radoševića koji su se rasuli po svetu, na mestu ovog sela napravio neobičnu građevinu koju je nazvao čardak, a sve ukućane prozvao „čardaklijama“. Čardak odavno više nije tamo gde je bio, ali Čardaklije ponosno pronose stari način života i ne daju tradiciji da se ugasi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Okružena ljudima koji rade i po 15 sati dnevno, susrećem se sa mnogim njihovim boljkama koje takav život nosi. Stres, pad imuniteta, alergije, umor… Piši! Širi dalje!