Menu 

Britanski Gardian je pre nekoliko dana objavio listu najboljih evropskih restorana po preporuci nekih od priznatijih svetskih chefova. Upoznajemo sa jednim delom njih.

Plaća se samo gotovinom, nema rezervacija, a vikendom ne rade. Radi se o jednom malom jedinstvenom restoranu Le Merenda u Nici u Francuskoj. Kao razrađen posao gde su se kuvala isključivo tradicionalna jela iz Nice preuzeo ga je 90-tih godina Dominc le Stanc, koji je promenio vrlo malo. On kuva sam u maloj, otvorenoj kuhinji. Meni je izložen na maloj crnoj tabli, a zavisi od doba godine. Nekada se služi testenina sa pestom, nekada škembići, nekada zelje.

Ovaj jedinstveni restorančić preporučuje chef Mauro Colagreco koji ima dve Mišelinove zvezdice, vlasnik je restorana Le Mirazur u Francuskoj.

I chefovi vole hranu “s nogu”

U Rimu blizu Piazza di Santa Maria Liberatrice, nalazi se mala picerija 00100, nazvana po rimskom poštanskom kodu za koju kažu da pravi najbolje pice na svetu. Oni u testa mešaju griz, od kojih prave pice, fokače, i sendviče u obliku trougla koje zovu tramezzini, to je njihov zaštitni znak. Oni su iskoristili ljubav lokalnog stanovništva prema iznutricama, pa mešaju škembiće sa paradajzom i mentom, kuvani bikov rep sa celerom i šargarepom i jezik sa peršunom i belim lukom.

Ovaj restorančić je uglavnom pun i nema mnogo mesta za sedenje, ali uglavnom je to hrana za poneti.

Restoran je preporučio vlasnika dva italijanska restorana u San Francisku, Craig Stoll.

Danci veoma ozbiljno shvataju kafu, biti proglašen za mesto sa najboljom kafom u Kopenhagenu, kao što je to Coffee Collective nije mala stvar, obzirom na ogromnu konkurenciju.

Ovde tim stručnjaka radi na prženju i mešanju kafe a zrna se dopremaju direktno sa plantaža širom sveta. Ukoliko ste obožavalac kafe ovde ćete biti kao u raju. A to vam garantuje Rene Redzepi, chef i suvlasnik restorana Noma u Kopenhagenu.

Tradicija na prvom mestu

U restoranu Bodega Donostiarra u San Sebastianu možete uživati u tradicionalnoj kuhinji dok izbjegavate ulice starog grada. Ovaj restoran podignut je 1928 godine, iza neistaknutog plavog ulaza i prozora od prskanog stakla krije se zaista lokalni restoran čiji svakodnevni mir naruše autsajderi samo tokom filmskog festivala koji se održava u blizini Kursaala. Na jelovniku od kojeg vam ide voda na usta možete naći pintxos (baskijske tapase), meso sa roštilja, i čuveni odrezak od 800 grama. Sve to možete zaliti domaćim vinom. Nikako nemojte propustiti da probate tunu, inćune ili tapase sa ljutom papričicom.

This slideshow requires JavaScript.

A na reč možete verovati chefu poi menu Andoni Luis Aduriz koji je sa 26 godina otvorio restoran Mugaritz sada već višestruko nagrađivan i važi za jednog od najmlađih chefova sveta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ne možete poreći da se osećate divno kada vam neko da zagrljaj podrške ili ljubavi. Naučno je potvrđeno da zagrljaji deluju pozitivno na naše psihičko, ali i fizičko zdravlje. Piši! Širi dalje!