Menu 

Planirate odmor, a već vas glava boli od predstojećih troškova? Da li znate da to možete izbeći? Da možete gotovo besplatno odmarati na nekoj zanimljivoj lokaciji?

Zvuči vam čudno? Onda je vreme da se upoznate sa swap/exchange odmorom. Reč je o zameni domova – vi ustupite svoj dom nekoj porodici, recimo iz Francuske, a oni vama ponude svoj dom na određeni period. Sasvim jednostavno!

Potrebno je da postanete deo neke online zajednice, koja okuplja avanturiste koji podržavaju ovakav vid odmora. Neki ozbiljniji “zameni dom” sajtovi imaju opciju zahvaljujući kojoj korisnici mogu da ocenjuju jedni druge, tako da “turisti” mogu biti sigurni. Ukoliko neko ima, recimo, slabe ocene ili je predstavljen kao nesiguran, teško da će naći mesto za odmor.

Mnogi sajtovi su organizovani kao zajednica prijatelja, koji su zahvaljujući ovom vidu odmora stekli iskustva i posetili mesta o kojima su mogli samo da sanjaju. Najbolje od svega je to što najdirektnije upoznajete neku zemlju, običaje i ljude, jer tamo idete ne samo kao turista već ste, jednim delom, već prihvaćeni kao lokalac. A tu je finansijska olakšica – ne plaćate smeštaj.

Tako da je sve što vam treba novac za put, a smeštaj će vas koštati samo onoliko koliko potrošite na režije.

Najpoznatiji sajtovi ove vrste su Airbnb.com, HomeExchange.com, Homelink.org.uk, 4homex.com, knok.com… Morate platiti članarinu i na portalu objaviti kakav dom nudite i gde biste želeli da otputujete. Kada postanete deo ovakave ozbiljne zajednice, shvatićete da za eventualne strahove i predrasude nema mesta.

Pogodnosti ovakvog turističkog putovanja su velike: štedite na smeštaju, obično imate na raspolaganju prostor veći od hotelske sobe, družite se s novim ljudima, kulturu i tradiciju jednog kraja upoznajete na potpuno nov način, dok ste na putu, neko drugi čuva vašu kuću (čak se mogu brinuti i o vašem kućnom ljubimcu).

Ovo je zaista jedan od najbrže rastućih segmenata u turizmu, posebno ako se uzme u obzir podatak da na godišnjem nivou, samo putem jednog portala, u “razmeni” učestvuje više od 200.000 objekata.

Foto: http://www.smartertravel.com

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Miro

    Svaki put drugo mjesto a potrošiš ekstra za gorivo. Ima i ova stranica, za sada zamjena boravka samo za unutar Hrvatske

  2. top

    Nije ovo loše, bar se uštedi na smeštaju, evo i za balkan ima tako nešto http://turizamviabalkan.com/

Napišite komentar

Zdravlje

U nekim krajevima Balkana orasi i med spadaju među svadbene običaje kad mladoženjina majka budućoj snahi donosi orahe i med. Ali, jeste li znali da su orasi i med veoma lekovita kombinacija?