Menu 

Grčka je vekovima naseljavna zbog geografskog položaja I klimatskih uslova koji su idealni za dobre i kvalitetne namirnice.

Ovo i danas predstavlja jednu od glavnih odlika ovog podneblja koje obiluje sočnim plodovima zemlje sa ogromnom raznolikošću boja i ukusa, žitaricama, mesom, mlekom i sirevima.

Iznad svega, tu je more kao nepresušan izvor kvalitetne i ukusne hrane, koja nikada nije daleko, gde god da ste na grčkom tlu.

[one_half]Po legendi, jedan od najstarijih i najvažnijih sastojaka svakog obroka je maslinovo ulje, plod drveta koje su na dar dobili Atinjani od boginje po kojoj su u znak zahvalnosti nazvali ovaj drevni grad.[/one_half]

Uz dodatak začinskog bilja koje se obilno koristi, maslinovo ulje pruža specifičan miris i ukus svemu što izlazi iz jedne tipične grčke kuhinje. Ovim mirisom i ukusom su obeleženi i oplemenjeni i brojni uticaji koji se osećaju u grčkim jelima.

Neka popularna jela neodoljivo liče na otomansku kuhinju. Mnoga jela koja dolaze iz otomanske tradicije kriju arapske i persijske korijene, kao na primer musaka (arapski), baklave, tzatziki i uvarlakia (turski) i keftedes (persijski). U nekim jelima, kao što su pastitsio i makaronia me kima, oseća se jak uticaj italijanske kuhinje. Mnogi tradicionalni grčki recepti kombinuju slatke sastojke sa mesom, kao što je na primer odrezak sa cimetom. Za takve ukusne kombinacije najviše se koriste nana i muskatni oraščić. Ostala tipična jela prave se od jagnjetine, crnih maslina, feta sira, lišća vinove loze, krastavaca i jogurta.

Među poslasticama dominiraju orasi i med. Savremena grčka kuhinja je tipičan predstavnik mediteranske kuhinje, koja u velikoj meri podrazumeva maslinovo ulje, žitarice i hleb, vino, ribu i razno meso. Mediteranske boje, ukusi i mirisi grčke kuhinje, oplemenjeni antičkom tradicijom, uticajima iz okruženja, kao i tradicionalnim stilom života moderne grčke porodice, čine ova jela izvorom zdravlja i uživanja za svakoga ko im se prepusti.

 

Da biste napravili popularni tzatziki umak izribajte krastavce na krupno rende, posolite i iscedite od viška vode, dodajte beli luk, maslinovo ulje, sitno seckani kopar i jogurt. Poslužite uz meso.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Grčka jagnjetina sa patlidžanom | LifePress magazin - LifePress magazin

    […] OVDE smo pisali o grčkoj kuhinji. […]

Napišite komentar

Zdravlje

Cimet pored toga što je divan začin, nezamenjiv u kombinaciji sa jabukama i mnogim slatkim jelima je i veoma lekovita biljka. Piši! Širi dalje!