Menu 

U poslednje vreme sve više se priča o posebnim uličnim lampama koje apsorbuju ugljen dioksid i do 200 puta efikasnije od drveća. Epohalno otkriće ili mit?

Francuski hemičar po imenu Pierre Calleja razvio je ulične svetiljke koje rade uz pomoć algi za koje kaže da fenomenalno dobro upijaju ugljen dioksid. Bioluminescentne alge koje su korištene za ovo otkriće su veoma posebne jer upijaju sunčevu svetlost, apsorbuju ugljen dioksid i vraćaju čisti kiseonik dok emituju blagi fluorescentni sjaj. U teoriji ove lampe bi mogle da budu 3u1, solarni paneli, ugljeni lavabo i sijalica.

Upravo se tom mišlju se vodio ovaj hemičar dok je godinama radio na tome da pronađe najbolji način za iskorištavanje posebnih sposobnosti mikroorganizama i da pomogne u rešenju nekih od gorućih problema sa kojima se planeta Zemlja trenutno suočava, a to su globalno zagrevanje, ekosistema koji je u opasnosti kao i potrebama za obnovljivim izvorima energije. Njegovo rešenje su lampe koje kao energiju umesto struje koriste alge i rade na način u kome se sva energija proizvedena tokom fotosinteze prikuplja i čuva u bateriji pomoću koje se svetlo noću pali.

Ne možemo, a da se ne zapitamo da li zaista ovi morski organizmi kojima uopšte ne pridajemo neku važnost zaista mogu biti glavne zvezde gotovo epohalnog otkrića? Činjenica je da su mikroalge veoma efikasne u eliminaciji ugljen dioksida iz atmosfere čak 150-200 puta bolje od samog drveća, u principu ove lampe bi samo u jednoj godini mogle ukloniti dovoljno CO2, koliko drveće ukloni za ceo svoj životni vek. S druge strane uzimanje algi iz mora i okeana potencijalno bi moglo da spase mnoge riblje vrste i ostale stanovnike mora jer cvetanje algi uzrokuje uginuće morskih vrsta jer ponekad otpušta štetne otrove.

pier

Calleja je nedavno držao govor za organizaciju TEDx u Švajcarskom gradu Lozani gde je detaljno opisao osnove svog koncepta i rekao kako se nada da će njegovo otkriće unaprediti tehnologiju. Tokom ove prezentacije on je pokazao prototip lampe koji je emitovao poprilično svetao i dosledni neonski sjaj.

On je objasnio da je svetlost blaga jer prolazi kroz živu životinju i da je zato njegov projekat veoma poseban.

Kao i svaki put kad je reč o ovakvim otkrićima i u ovom slučaju postoje suprotstavljene strane, skeptici i eksperti koji žele da čuju kako će Calleja rešiti pojedina problematična svojstva ove biljke kao što su prigušeno svetlo i kako će sprečiti prljanje lampe kad s vremenom počnu da se gomilavaju mulj i prljavštine.

Oni koji podržavaju ovaj projekat tvrde da bi jedina kočnica u njegovoj komercijalnoj proizvodnji mogao biti finansijski aspekt i finansiranje, a do sad je jedna ovakva lampa postavljena na parkiralištu u gradu bordo, na jugu Francuske.

Pogledajte šta je PierreCalleja rekao na TED konferenciji u Lozani:

Latro lampe

latro

Dizajner Mike Thomas osmislio je neverovatne male lampe koje rade na ovom principu, a da bi svetlile potrebna im je samo sunčeva svetlost, ugljen dioksid i voda. Potrebno ja da ostavite lampu napolju, da dišete u otvor na vrhu lampe i stvorili ste svoju živu svetlost.

latro2

Realizaciju ovih lampi omogućila su brojna istraživanja sprovedena na univerzitetima Stanford i Yansei. Za sad su Latro lampe samo idealni dizajnerski projekat i nisu dostupne u komercijalne svrhe.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar