Menu 

Upala desni je veoma često obolenje koje može da ošteti ne samo vaše zube već i vaše opšte zdravstveno stanje. Evo nekoliko smernica kako da sprečite upalu desni.

Koliko obraćate pažnju na desni? Ako želimo istaći lep osmeh uglavnom odemo na tretman izbeljivanja zuba i odaberemo pravu nijansu karmina. Ali, šta je sa desnima?

Stručnjaci kažu da je bolest desni veoma česta pojava i jedan od najčešćih razloga za ispadanje zuba. Ako niste dobro upućeni u sve skrivene simptome, bolest desni može godinama da bude prisutna, a da vi ni ne znate.

Jeste li pod rizikom?

Na svu sreću redovne posete zubaru mogu pomoći pri ranom otkrivanju bolesti desni, kao što su upale, krvarenje i povlačenje zubnog mesa. Pod rizikom su na prvom mestu pušači, stariji ljudi i oni slabijeg imuniteta te oni koji boluju od dijabetesa tipa 2. Na pojavu bolesti desni može uticati i stres, loša ishrana, pojedini lekovi i genetika.

Nakon što se bolest desni otkrije lečenje zavisi od mnogo faktora. Kod starijih ljudi, uznapredovana bolest desni se leči vađenjem svih zuba i postavljanjem veštačkih. A kod mlađih cilj je da se napredak bolesti zaustavi, tkivo oporavi i sačuvaju zubi.

Prioritet u takvim slučajevima jeste da se otklone uzroci kao što su kamenac i karijes.

By: jhoc

By: jhoc

Preventiva

Ako želite sprečiti nastanak bolesti desni, za početak prestanite ili smanjite pušenje ukoliko ste pušač. Pokušajte se izboriti sa stresom, jedite zdravo izbalansiranu hranu, redovno perite zube po mogućnosti električnom četkicom za zube i koristite zubni konac. Promenite navike koje uzrokuju bakterije u ustima kao što su grickalice slane i slatke te lepljivi slatkiši posle kojih ne perete zube. Čak i previše zaslađena kafa može da poveća rizik od nastanka bolnih desni.

I na kraju redovno odlazite na kontrole kod zubara.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Najjednostavnije objašnjenje za osteoporozu jeste slabe ili porozne kosti. Ovo je jedan od najčešćih oblika poremećaja kostiju, a žene su četiri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca. Piši! Širi dalje!