Menu 

Na blogu Thechocolatemuffintree pronašli smo dva sjajna eksperimenta sa jajima kojima možete zabaviti svoju decu.

Napravite jaja koja skaču od sirovog i kuvanog jajeta uz pomoć sastojaka koje sigurno imate u sopstvenom domu. Za početak zainetresujte dete tako što ćete mu postaviti pitanje šta misli da se desi sa jajetom kad se stavi u sirće. Pripremite sve potrebne sastojke i krenite u avanturu sa jajima.

Potrebni sastojci:

  • 2 teglice
  • 1 sirovo jaje
  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • Sirće

Prvo stavite po jedno jaje u teglicu i označite u kojoj je teglici kuvano, a u kojoj sirovo jaje. Nakon toga u teglice ulijte sirće tako da prekrije jaja i ostavite teglice da stoje najmanje 48 sati.

jaja5

Nakon svega sat vremena oko jaja će se početi pojavljivati mehurići. Ljuska jajeta sadrži kalcijum karbonat koji jednako reaguje sa sirćetom kao i soda bikarbona. Tvrdo kuvano jaje, primetićete će povremeno izlaziti na površinu i vraćati se na dno i to zato što je gušće pa mehurići utiču na pokretljivost.

Sirovo jaje će više plutati jer je građeno od gotovo same tečnosti.

jaja4

Sledećeg dana kod kuvanog jajeta ljuska će polako otpadati i pojaviće se bela opna, a na prvi pogled bilo bi jako teško reći da se radi o jajetu. Sledeće što treba da uradite jeste da isperete ostatke ljuske sa jajeta.

jaja3

Nakon drugog dana kuvano jaje je je dobilo pomalo gumenu teksturu, ali je odskakalo sasvim malo, ako imate strpljenja ostavite jaje još jedan dan u sirćetu i pratite šta će se desiti.

jaja2

Sirovo jaje će nakon 48 sati postati gotovo providno i gumenasto i postoji velika mogućnost da odskače, ali tako je moguće da se razlije kad njime udarite o radnu površinu. U svakom slučaju izgledaće potpuno nesvakidašnje.

jaja1

Napomena: U sirće u kom stoji kuvano jaje možete dodati i prehrambenu boju koja će obojiti jaje kao na naslovnoj fotografiji.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Vuk Tomic

    nema potrebe to klinici ionako uce u osnovnoj skoli

  2. Margita Gudmundsson

    U limunovom soku i pomesano sa medom za bronhitis i imunitet.. :)

Napišite komentar