Menu 

Ovo je sigurno jedan od najzabavnijih eksperimenata za klince koje smo do sad pronašli na internetu. Radi se o tekućini koja pleše uz pomoć koje ćete deci objasniti zvučne talase. Zabavni eksperiment može da krene!

Ovu fenomenalnu ideju pronašli smo na Housingaforest blogu, sprovela ga je mlada mama Tammy koja tvrdi da su njeni klinci bili oduševljeni rezultatom.

pleše2

Za početak potrebno je da napravite smesu koju Amerikanci zovu “oobleck”, a reč je o mešavini skrobnog brašna i vode. Napravite malo gušću smesu od 2 šolje skroba i šolje vode, dobro izmešajte i krenite na zabavni deo.

Pored smese od gustina i vode potreban vam je jedan zvučnik, tanki limeni pleh za pečenje kolača, ton audio testa zvuka sa MP3 plejera i boje za hranu.

Stavite pleh za pečnje na sami zvučnik i uspite pripremljenu smesu na pleh. Nakon toga puštajte različite zvukove za testiranje tonova i pratite šta se dešava. Pokušajte sa različitim frekvencijama, zvukovima i jačinom tonova, a na internetu postoji mnogo  različitih sajtova sa kojih na MP3 možete skinuti odgovarajuće tonove.

Možda će vam biti potrebno malo vremena da vidite koji će to ton pokrenuti vašu tečnost da skakuće ili pleše, ali kad dođete do toga klinci će biti oduševljeni. Isto tako potrebno je nežno pridržavati tepsiju na zvučniku.

pleše

U smesu skroba i vode možete dodati i razne boje za još veću zabavu.

Pogledajte video tutorijal:

http://www.youtube.com/watch?v=weSTbkh_VJM&feature=youtu.be

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar