Menu 

Tikvice mogu biti pravi napasnici u vašoj bašti i ako dobro rastu zauzeće mnogo više prostora nego što bi trebalo pa će sprečiti i druge biljke da rastu. Da biste to izbegli napravite jednostavan luk po kome će se vaše tikvice penjati.

Ako i vi u svojoj bašti imate problema sa tikvama čija loza obično zauzima previše mesta, preuzmite ideju baštovana sa bloga Get busy gardening koja ne samo da će poslužiti svrsi već će i na neki način biti ukras vašoj bašti.

Na ovom blogu kažu da vam je da biste napravili ovaj luk potrebno dve  duge, tanke savitljive PVC cevi, dva okvira pravougaonog oblika, napravljenih od dasaka, četiri komada žičane armature koje ćete umetnuti u svaki otvor cevi, i komad žice za ogradu iste dužine kao i PVC cevi, a širinu odredite sami u zavisnosti koliko širok luk želite.

luk1

Žicu za ograde pričvrstite između dve PVC cevi posebnim lepkom ili žicama, drvene okvire postavite u vašu baštu da budu paralelno jedan pored drugog, ali sa razmakom između. Armaturu umetnite u otvore cevi i zabijte ih u zemlju tako da se luk ne bi pomerao.

luk3

Dva kraja cevi sa armaturom ubodite u zemlju ograđenu jednim drvenim okvirom, a zatim cevi lagano presavijte, oblikujući luk i druge krajeve zabodite u zemlju okruženu drugim drvenim okvirom i vaš luk za tikvice je gotov.

luk2

Luk, zajedno sa žicom možete obojiti bojom u spreju, crnom, belom ili ona koja se najbolje uklapa u vašu baštu.

Zar nije jednostavno, a opet veoma praktično?

luk4

Napomena: drvene okvire naravno napunite zemljom i u njih sadite vaše tikvice, a isto tako luk možete zabosti i direktno u zemlju, a u tom slučaju koristite okvire od tankih dasaka, samo da obeležite mesta gde su tikvice posađene.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar